Din sökning *:* gav 299 träffar
-
Publicerad: 3 april 2023
Här kan du ta del av processbeskrivning och kommunikationsstrategi som hör till uppdraget med ändrade havsplaner. Dokumenten beskriver bland annat den övergripande havsplaneringsprocessen, dialog och samverkan samt hur kommunikationen ska gå till under planeringsfasen.
-
Publicerad: 1 december 2016 • Uppdaterad: 17 december 2019
Havsplanering är en återkommande process som pågår i cykler över flera år. Via ett flertal steg går havsplaneringen från inhämtning av information och analys av nuläge, trender och mål till beslut om rumsliga och tidsmässiga förutsättningar avseende användning av Sveriges havsområden.
-
Publicerad: 1 december 2016 • Uppdaterad: 25 mars 2019
Havsplaneringsprocessen är utformad för samverkan mellan olika aktörer och möjliggör för berörda att delta på olika sätt. I havsplaneringsförordningen framgår vilka roller och ansvar olika aktörer har.
-
Publicerad: 1 december 2016 • Uppdaterad: 26 juni 2019
Svenska kustkommuner har från 2016 till och med 2018 kunnat få bidrag för att stödja och förstärka förberedelser och genomförande av översiktsplanering i havet. Kommunerna sökte bidraget från länsstyrelserna. Projektformen avslutades 2018. Då hade 26 miljoner gått till olika KOMPIS-projekt ute i landet.
-
Publicerad: 1 december 2016 • Uppdaterad: 17 december 2019
Att ta fram och värdera kunskapsunderlag, analysera alternativ och konsekvenser och att föra dialog med olika aktörer är några viktiga delar i arbetet med att ta fram planförslag.
-
Publicerad: 1 december 2016 • Uppdaterad: 17 juni 2019
December 2016 presenterade vi de första skisserna eller utkasten till det som ska bli statliga havsplaner. Vi tog fram utkasten för att stämma av i tidigt skede. Vi hade dialog med över 150 organisationer, kommuner och myndigheter som berörs från december till april 2017 och fick mängder med frågor och förbättringsförslag. Tack alla som har bidragit.
-
Publicerad: 24 februari 2017 • Uppdaterad: 2 september 2020
Symphony beräknar hur belastningar från mänskliga aktiviteter till havs påverkar naturvärden på varje plats i Sveriges hav. Metoden och det tillhörande verktyget togs fram av HaV och används främst i havsplaneringen.
-
Publicerad: 11 oktober 2021
Havsplanerna är statens samlade vägledning till myndigheter, kommuner och regioner vid planläggning och prövning av anspråk på användning av områden i havet. Havsplanernas överväganden är strategiska och långsiktiga. Det innebär att havsplanerna ger inriktningen för användningen av havet. I havsplaneringsprocessen har lämpligheten för olika användningar bedömts övergripande. Vid en eventuell efterföljande tillståndsprövning genomförs en mer detaljerad projekt- och platsspecifik prövning av användningen i ett område.
-
Publicerad: 1 december 2016 • Uppdaterad: 17 december 2019
Havsplanerna följs upp för att säkerställa att de är aktuella och uppfyller sina syften. Uppföljningen är ett viktigt underlag vid framtagande av nya planförslag.
-
Publicerad: 1 december 2016
Nyheter om havsplanering Prenumerera på information om havsplanering 21 januari 2025 Förslag till ändrade havsplaner lämnas till regeringen Nya havsplaner bäddar för kraftigt ökad elproduktion från havsbaserad vindkraft. Efter en omfattande