1. Publicerad: 2 oktober 2019 Uppdaterad: 31 oktober 2023

    Sammanfattning - strandskydd Strandskyddsfrågan ingår i tillståndsprövningen av ett litet avlopp men prövas av den myndighet som har ansvar för strandskyddsdispenser om det gäller en anmälan. Ligger den planerade avloppsanläggningen inom strandskyddat område ska bedömning göras av om den hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt och/eller om livsvillkoren för växt- och djurlivet väsentligt förändras (7 kap. 15 § MB). Om avloppstillståndet inte medför detta så omfattas avloppsanläggningen inte av förbudet i 15 § och därmed behöver ingen strandskyddsprövning göras. I avloppstillståndet ska det motiveras varför ingen strandskyddsprövning behövs. Behöver en strandskyddsprövning göras måste särskilda skäl finnas för att kunna medge tillstånd till avloppsanläggningen (7 kap. 18 § c-d MB). Finns sådana särskilda skäl behöver inte något särskilt beslut om dispens från strandskyddsbestämmelserna fattas utan denna fråga ska ingå och motiveras i ”det vanliga” avloppstillståndet.

  2. Publicerad: 5 september 2022

    För att kunna följa dokumentationen i varje enskilt ärende bör brev skickas individuellt till varje verksamhetsutövare och registreras på respektive tillsynsobjekt i verksamhetssystemet.

  3. Publicerad: 2 oktober 2019 Uppdaterad: 19 juni 2025

    Tillståndsplikt gäller för att inrätta avloppsanordning med vattentoalett eller ansluta vattentoalett till befintlig avloppsanordning, eller för att inrätta avloppsanordning utan vattentoalett som omfattas av tillståndskrav i lokala hälsoskyddsföreskrifter.

  4. Publicerad: 2 oktober 2019 Uppdaterad: 19 juni 2025

  5. Publicerad: 2 november 2022 Uppdaterad: 13 juni 2025

    Här kan du ladda ner presentationer samt se filmer från tidigare seminarier.

  6. Publicerad: 2 oktober 2019

    Det är miljöförvaltningen som har ansvaret för att leda utredningen och se till att nödvändigt beslutsunderlag kommer in. Detta görs lämpligen genom att kommunicera med de som är berörda och inhämta yttranden genom remiss. Miljöförvaltningen ska höra alla som är berörda, de som kan vara berörda och de som har viktiga upplysningar. Det inbegriper så väl enskilda som andra myndigheter.

  7. Publicerad: 18 oktober 2022

    Välkommen till handläggarträff som denna gång går av stapeln i Stockholm.

  8. Publicerad: 9 april 2024 Uppdaterad: 14 maj 2025

  9. Publicerad: 2 oktober 2019 Uppdaterad: 7 mars 2025

  10. Publicerad: 2 oktober 2019 Uppdaterad: 5 maj 2025

    Sammanfattning - generella förutsättningar Till kommunens VA-plan bör det kopplas en handlingsplan för hur kommunen hanterar frågan om tillstånd till små avloppsanläggningar i avvaktan på planerad utbyggnaden av VA-nätet. Miljöförvaltningen kan bevilja ett tillstånd till en avloppsanläggning utan att den sökande förfogar över marken där anläggningen ska ligga, men det är inte säkert att anläggningen kan anläggas på grund av civilrättsliga begränsningar. Markägaren är att anse som berörd i ärenden om prövning av avlopp och ska, oavsett om det är en anmälan eller en ansökan om tillstånd, ha givits möjlighet att yttra sig innan beslut tas.