EU-bad
Inom EU ska större offentliga badplatser registreras som EU-bad. På dessa badplatser kontrolleras badvattnet regelbundet enligt vissa regler. Skyltar som visar kvaliteten på badvattnet ska finnas på alla EU-bad.
I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad. Kommuner kan även frivilligt registrera och kontrollera övriga bad enligt reglerna.
Skyltar visar på vattenkvaliteten
Alla EU-bad ska ha tydliga skyltar som visar vilken kvalitet badvattnet har. Dels görs en klassning i fyra nivåer utifrån tidigare säsongers provtagningsresultat:
- utmärkt
- bra
- tillfredsställande
- dålig
Dels bedöms den aktuella kvaliteten utifrån senaste provtagningen. Om badvattenkvaliteten bedöms vara dålig ska det finnas en skylt som avråder från bad.
Vem ansvarar för EU-bad?
Det är kommunerna som sköter EU-baden under badsäsongen enligt gällande regelverk. De lägger information om varje EU-bad på webbplatsen Badplatsen om bland annat algblomning eller föroreningar och vad som görs för att åtgärda dessa.
Officiell badsäsong
Varierar i Sverige beroende på landsdel, som längst mellan 21 juni och 20 augusti.
Havs- och vattenmyndighetens roll är att vägleda kommunerna i arbetet med EU-baden. Folkhälsomyndigheten hjälper till i vägledningen när det gäller bakterier och människors hälsa.