Rödspätta
Rödspätta (Pleuronectes platessa) förekommer i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Öresund och södra Östersjön.
Lek
I Nordsjön sker leken under januari-mars och i Kattegatt mellan februari-mars och där på ett djup mellan 30-40 meter. Lek förekommer troligtvis även i Bälthavet. Ägg och larver är planktoniska (flyter fritt i vattnet).
Vandringar
Omfattande lekvandringar företas av vissa bestånd medan andra är stationära.
Ålder vid könsmognad
I Skagerrak, Kattegatt, Öresund och södra Östersjön är hälften av rödspättorna könsmogna vid två års ålder.
Maximal ålder och storlek
Rödspättan kan bli minst 50 år gammal. Längden kan nå upp till 95 cm i Västerhavet och 50 cm i Östersjön, och vikten upp till sju kg.
Biologi
Rödspättan är en utpräglad kustfisk som gräver ner sig på relativt grunda sand- och lerbottnar från 25 cm ner till 50 meters djup. Arten tål bräckt vatten och vistas även i älvmynningar och förekommer långt in i Östersjön. Den äter musslor, tagghudingar och andra bottendjur. Som för alla plattfiskar är det framför allt de unga individerna som håller sig på grunt vatten medan de äldre återfinns längre ut.
Underlag för förvaltning
Havs- och vattenmyndigheten beställer varje år uppdaterade underlag om fisk- och skaldjursbestånden i hav och sötvatten (resurs- och miljööversikt). Underlaget tas fram av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och presenteras från och med 2023 i digital form på www.fiskbarometern.se.
Fiskeregler
- Allmän information om fiskeregler finns på sidan Fiskeregler för fritidsfiskare.
- Maskstorlek vid fiske med nät
- Minimimått för fångst