Rappen – rapportering av vattenorganismer

Hitta på sidan

Hjälp oss att rapportera marina däggdjur, fiskar, växter, ryggradslösa djur som kräftdjur och musslor. Just du kan göra skillnad!

Skärmdump från Rappen.

Rapportera med mobilen

Rappen är en webbtjänst. Du rapporterar enkelt genom din mobiltelefon, eller en annan enhet med tillgång till internet.

Du kan spara en genväg i din mobil för att kunna öppna rappen.nu snabbare.

Så sparar du en genväg till Rappen

  • Öppna Rappen i din webbläsare.
  • Tryck på den lilla rutan med en pil i, längst ner i mitten på skärmen. Välj "Lägg till på hemskärmen".
  • Nu har du en genväg direkt till Rappen på din hemskärm.

Funktionen kan se olika ut, beroende på vilken modell du har. Här beskriver vi hur du gör när du har webbläsaren Chrome i din telefon.

  • Öppna Rappen i din webbläsare.
  • Klicka på de tre punkterna.
  • Välj lägg till på startskärmen.
  • Nu har du en genväg direkt till Rappen på din hemskärm.

Så här rapporterar du

Ta en bild, hämta GPS-koordinat och fyll i ditt namn och telefonnummer eller e-postadress. Om du vet vad det är för art kan du ange det. Rappen hjälper dig annars att hitta rätt art. Är uppgifterna korrekta vid inrapporteringen får du en bekräftelse via e-post.

Konto hos Artportalen

Du som har ett konto hos Artportalen kan använda det för att rapportera fynd i Rappen. Genom att rapportera med konto finns möjligheten att i efterhand redigera fyndet i Artportalen.

Din hjälp är värdefull

Tack vare din rapportering kan vi få värdefull information för att skydda och rädda arter som är viktiga för den biologiska mångfalden. Det kan vara en ovanlig eller hotad art som vi vill kunna följa förändringar hos – om den försvinner eller dyker upp på en ny plats. Det kan också vara en främmande art som kan vara negativ för artrikedomen. Informationen är viktig för vår framtida forskning och övervakning.

Du kan välja att rapportera in både marina däggdjur och fiskar samt ryggradslösa djur som kräftor och krabbor.

Alla rapporter kontrolleras av experter och hamnar i Sveriges största databas för arter, Artportalen. Rappen drivs av SLU Artdatabanken på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. För frågor om rapportering och innehåll i Rappen, kontakta HaV.

Om du inte kan rapportera in genom Rappen beror det troligtvis på att du har dålig uppkoppling eller en äldre telefon. Om du upplever problem med tjänsten kan du kontakta support: support@artportalen.se

Teknisk information

Rappen är en plattformsoberoende webbapp. För att rapportera behöver du vara uppkopplad till ett nätverk. Du kan köra den från webbläsaren i din smarttelefon, surfplatta eller dator. Du behöver inte uppdatera Rappen, eftersom den är en webbapp.

Hjälp oss bli bättre

En viktig förutsättning för att Rappen ska kunna utvecklas är just din frivilliga medverkan och att du sprider information om Rappen. Först och främst vill vi få dina rapporter men vi vill även få lösningen funktionell och rolig att jobba med. I framtiden hoppas vi att du ska kunna rapportera flera arter i Rappen.

Om du har några kloka idéer om hur vi kan göra Rappen ännu bättre, eller om du upptäckt något fel så fyll i nedanstående formulär. 

Tack för ditt bidrag!

Jag som rapporterar är: * (obligatorisk)
Jag som rapporterar är:


Publicerad: 2015-07-03
Uppdaterad: 2021-05-07
Sidansvarig: Webbredaktion