Anordningar för upp- och nedströmspassage av fisk vid vattenanläggningar

Underlag för arbetet med att ta fram vägledning gällande lämpliga försiktighetsmått för bland annat vattenkraftsanläggningar i syfte att minska deras negativa miljöpåverkan.

Länsstyrelsernas fisketillsyn 2011

Om rapporten

Forskarna redogör för teknik när det gäller olika typer av fiskvägar och fiskavledningsanordningar. I rapporten finns exempelvis uppgifter om hur stor andel av fisken som överlever passagen av vattenkraftverken vid användandet av olika tekniker. Forskarna rekommenderar total passageeffektivitet på minst 90 % för fisk som vandrar upp- och nedströms förbi vattenkraftverken. I rapporten föreslås 19 stycken baskrav som forskarna anser ska gälla alla som bedriva vattenkraftverksamhet.

Rapporten har tagits fram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Rapportförfattarna ansvarar för innehållet och slutsatserna i rapporten. Rapportens innehåll innebär inte något ställningstagande från Havs- och vattenmyndighetens sida.

Denna rapport utgör ett underlag för Havs- och vattenmyndighetens arbete med att ta fram vägledning gällande lämpliga försiktighetsmått för bland annat vattenkraftsanläggningar i syfte att minska deras negativa miljöpåverkan.

Andra relaterade rapporter är:

Publicerad: 2013-10-30
Sidansvarig: Webbredaktion