Mer om koordinater

Hitta på sidan

Det finns många olika sätt att beskriva geografisk information och koordinater. Här beskrivs de viktigaste som HaV arbetar med och också våra rekommendationer när du skickar geografisk data till oss.

​Tips: om du har fått några knepiga koordinater så testa dem gärna på sidan Visa koordinater på en karta

Koordinater på jordklotet

För att beskriva var på jordklotet en punkt befinner sig använder man oftast koordinater i latitud och longitud.

Exempel i grader och decimalminuter (rekommenderas för text):

58°07,123’N, 011°09,456’E

Samma plats i rena decimalgrader (bättre för Gis-program):

58,11872 11,15760

WGS84

WGS84 och SWEREF99 är två sätt att koppla koordinaterna i latitud och longitud till själva jordklotet. WGS84 fungerar i hela världen och är vanlig i GPS-mottagare mm medan SWEREF99 är anpassat för Sverige och används exempelvis för Lantmäteriets kartor.

Skillnaden är bara ett fåtal decimeter så för de flesta praktiska användningar spelar det oftast ingen roll om koordinaterna är angivna i WGS84 eller SWEREF99.

Tips: En grad delas in i 60 minuter, en minut i 60 sekunder. Med en vanlig kalkylator kan du alltså omvandla mellan de olika formaten för latitud/longitud-koordinater.

SWEREF 99 TM

Koordinater på kartan

För att ange var på en platt landkarta en punkt befinner sig anger man så kallade plana koordinater ("plana" eftersom kartan är platt).

Koordinater på landkartor anges i Sverige oftast i ett system kallat SWEREF99 TM.

Exempel: N 6504089, E 278978

SWEREF99 TM har sju siffror i nordlig riktning (N) och oftast sex siffror i östlig riktning (E). Siffrorna är i meter.

Även ett äldre system, RT90, har tidigare varit vanligt i Sverige. Om det är sju siffror även i östlig riktning så det troligen koordinater i RT90.

Alla kartor ljuger

För att skapa en platt karta från en rund jord används en alltså en kartprojektion. Tyvärr "ljuger" alla kartprojektioner. Man kan få en karta som har rätt storlek på olika ytor eller behåller vinklar eller behåller rätt avstånd, men inte allt på en gång och inte i alla skalor och inte för alla ställen i världen.

Exempelvis visar en världskarta ofta områden nära polerna som mycket större än det vid ekvatorn. 

Grönland är ungefär en femtondel så stort som Afrika. Men hur brukar det se ut? Testa exempelvis i Google Maps. Och hur stort är Afrika egentligen? Se denna beskrivning

Publicerad: 2014-01-23
Uppdaterad: 2023-07-05
Sidansvarig: Webbredaktion