Vad är karttjänster, WMS och WFS?

Använd karttjänster för att nå geografisk data direkt och alltid i den senaste versionen.

Hitta på sidan

Visningstjänst (WMS)

En visningstjänst fungerar som en kartversion av den geografiska informationen. Du kan se på karttjänster genom ett Gis-program på din dator och ibland även i kartprogram på webben.

Flera visningstjänster kan läggas ovanpå varandra och du kan kombinera HaV:s visningstjänster med visningstjänster från andra myndigheter och organisationer. Du kan klicka i kartan för att få information om vad som visas.

Det går däremot inte att utföra några djupare dataanalyser med hjälp av visningtjänster eftersom du endast når en kartversion av informationen och inte själva datat.

En visningtjänst, eller "WMS" som står för Web Map Service, är en internationell standard för färdiga kartjänster över nätet som kan användas i Gis-program.

Tjänst för direktåtkomst (WFS)

Allt vanligare blir också att själva geodatat blir nåbart direkt via tjänster över nätet. Detta är ett alternativ till att ladda ner data till din dator och har fördelen att du alltid använder en aktuell version av datamängden. Vanligaste typen av direktåtkomst är som "WFS", Web Feature Service.

Du når HaV:s karttjänster i båda formerna.

Karttjänster inte samma som webbkartor

En karttjänst nås via en adress som ser ut som adressen till en vanlig webbsida (börjar med "http://..."). Det går däremot inte att använda adressen till en karttjänst i en vanlig webbläsare, det vill säga klicka på den som vanligt, utan den används i Gis-program för att nå innehållet i karttjänsten.

Nerladdningstjänst

Om du behöver ladda ner data från HaV till din egen dator så kan du dessutom göra det för de flesta datamängder via nedladdningslänken på sidan under Karttjänster från HaV.

OBS! Genom att ladda hem datamängden går du miste om fortlöpande uppdateringar. Vi rekommenderar att du istället använder karttjänsterna ovan, då använder du alltid geodata i aktuell version.

Kartor och geodata som tjänster

En visningstjänst fungerar som en kartversion av den geografiska informationen. För att nå själva geodatat använder vi tjänster för direktkomst eller nedladdning.

Mer om karttjänster och geodata du når direkt från HaV.

Publicerad: 2015-02-25
Uppdaterad: 2023-07-05
Sidansvarig: Webbredaktion