Sökresultat
-
Publicerad: 7 augusti 2015 • Uppdaterad: 20 oktober 2020
Minimimått, fredningstid och redskapsbegränsningar för fiske efter torsk.
-
Publicerad: 21 juni 2017
Lax finns i vissa vattendrag samt i alla Sveriges omgivande hav. För att skydda arten och få ett uthålligt fiske finns det olika bestämmelser. Här kan du läsa mer om minimimått, fredningstid och fångstbegränsningar för laxfiske.
-
Publicerad: 23 mars 2016 • Uppdaterad: 3 september 2019
Öring är en av Sveriges populäraste fiskarter och fångas framförallt i fritidsfisket. För att skydda arten och få ett uthålligt fiske finns det flera olika bestämmelser. Här kan du läsa mer om minimimått, maximimått, fredningstid och fångstbegränsningar för öringfiske.
-
Publicerad: 16 oktober 2020
Här hittar du ett urval av de fiskar och skaldjur som lever längs den svenska västkusten i Skagerrak och Kattegatt. Här finns några av våra allra vanligaste vattenlevande djurarterna, men också främmande, hotade och fredade arter.
-
Publicerad: 15 november 2017
Här hittar du ett urval av de fiskar och skaldjur som lever längs den svenska västkusten i Skagerrak och Kattegatt. Här finns några av våra allra vanligaste vattenlevande djurarterna, men också främmande, hotade och fredade arter.
-
Bottenfisksamhället längs den svenska västkusten har genomgått stora förändringar. Sammanställning av provtrålningar i kustnära områden mellan 2001 och 2003 ger en samstämmig bild av ett utarmat tillstånd. Endast i Öresund, där ett något lägre fisketryck råder på grund av förbud mot trålfiske sedan 1932, kunde förekomsten av vuxna bottenfiskar konstateras vara något högre.
-
Ål är en mycket viktig resurs för det svenska kustfisket. Fisket med ålryssjor introducerades i början på 1900 talet och är det fiske längst västkusten som drabbats hårdast av sälskador. Skadefrekvensen varierar mycket från år till år i flera områden längs kusten. De senaste åren har dock skadefrekvensen ökat i de områden där det bedrivs mest fiske. 1999-2000 blev det obligatoriskt att anmäla skador till loggboken för att kunna erhålla sälskadeersättning vilket i sin tur kan ha påverkat rapporteringen nämnvärt.
-
För att erhålla ökad biologisk och ekologisk kunskap om kustnära fiskbestånd har Fiskeriverkets Havsfiskelaboratorium under åren 2000-2001 initierat en rad delprojekt under samlingsnamnet Torskprojektet, uppdelat i tre olika steg. De resultat som här redovisas är en sammanställning av de viktigaste resultat som hittills har erhållits under undersökningens gång.