Arkiv - nytt om fiskeregler 5 oktober 2021

Fiskereglering i marina skyddade områden utökas

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, utökar regleringen av fiske i marina skyddade områden. De nya reglerna börjar gälla för de flesta områdena den 15 oktober 2021 och den 1 januari 2022 för vissa av regleringarna, se nedan.

Karta med markering för marint skyddat område.

Allt fiske är förbjudet inom de markerade områdena i Kosterfjorden och Väderöfjorden.

Västerhavet

De nationella förslagen träder i kraft den 15 oktober 2021 med undantag för de nya bestämmelserna om tillståndskrav för garn-, ryssje- och långrevsfiske, som istället föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Läs mer om remiss och beslut: Västerhavet.

Bottniska viken

Förslagen avseende fiskereglering i det marina skyddade områdena Bonden träder i kraft den 15 oktober 2021 och kravet på AIS den 1 januari 2022.

Läs mer om remiss och beslut: Bottniska viken.

Egentliga Östersjön

De nationella förslagen träder i kraft den 15 oktober 2021, för de delar av områdena som omfattar områden där andra länder har möjlighet att fiska krävs i en process inom EU:s gemensamma fiskeripolitik. Tiden för ikraftträdande av reglering i dessa områden är beroende av den processen och kan därför vara svår att förutspå. Remissen omfattade dock även på denna del av förslaget inför kommande arbete med fiskeregleringar tillsammans med övriga berörda medlemsländer.

Läs mer om remiss och beslut: Egentliga Östersjön.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-03-26

    I augusti 2023 drog Protect Baltic igång. Här berättar Jenny Hertzman, utredare på HaV:s enhet för internationell utveckling, mer om projektet.

  2. Aktuellt 2024-03-22

    Vilken är naturfilmaren Mattias Klums bästa vattenplats i Sverige? Vad betyder vatten för författaren och biologen Henrik Ekman? Vi har ställt frågor till några personer, som på olika sätt är engagerade i vattenfrågor, för att uppmärksamma Världsvattendagen 22 mars.

  3. Aktuellt 2024-03-21

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på regeringens uppdrag genomfört ett försök med kameror ombord på fiskefartyg och är nöjda med erfarenheterna från försöket. Det är främst lärdomar av operativ karaktär, något myndigheten kommer att ha nytta av nu när EU uppdaterat kontrollförordningen med bland annat krav på att vissa fartyg ska utrustas med kameror och sensorer.

Publicerad: 2021-10-05
Sidansvarig: Webbredaktion