Aktuellt 3 april 2025

Nordostatlantiska fiskerikommissionen publicerar bevarandeåtgärder

Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC) har rapporterat ett antal så kallade OECMs, (andra effektiva områdesbaserade bevarandeåtgärder). Den 1 april publicerades de av den databas som globalt samlar identifierade åtgärder.

Fiskebåt närmar sig hamn.

Foto: Natalie Greppi

– Det här är positivt ur miljösynpunkt. Det bidrar till att uppfylla de globala målen som rör skydd av den marina miljön, säger Karin Linderholm, utredare vid HaV.

Konventionen om biologisk mångfalds (CBD) globala ramverk för biologisk mångfald har fastställt mål som bland annat innebär att 30 procent av världshaven senast 2030 ska vara skyddade av en kombination av marina skyddade områden (MPA) och andra effektiva områdesbaserade bevarandeåtgärder (OECM). NEAFCs åtgärder bidrar till det här målet genom att skydda känsliga marina ekosystem (VME), i första hand svampdjur och koraller, genom ett förbud för fiske med bottenkontakt.

Områden på det fria havet

Det är de första OECMs som är identifierade av en regional fiskeförvaltningsorganisation, det vill säga de organisationer som har behörighet att lagstifta om fiske på internationella vatten. De OECMs som är publicerade gäller områden på det fria havet i Nordostatlanten som är skyddade på lång sikt.

Råd från ICES

Arbetet, där Sverige och HaV har medverkat i EU-delegationen, har pågått sedan 2021. I arbetet med att identifiera åtgärderna som OECMs har kriterier och vägledning beslutade av Konventionen för biologisk mångfald (CBD), liksom FAO:s handbok om OECMs kopplade till fiske följts. NEAFC har också fått vetenskaplig rådgivning från Internationella havsforskningsrådet, ICES, vad gäller åtgärdernas relevans för biologisk mångfald. NEAFC har också tillsammans med Ospar tagit fram en gemensam beskrivning över relevant samarbete och information.

Vad gör Nordostatlantiska fiskerikommissionen?


Nordostatlantiska fiskerikommissionen, NEAFC, är den ansvariga regionala fiskeförvaltningsorganisationen för området i Nordostatlanten. Avtalsslutande parter i NEAFC är EU, Danmark (i fråga om Färöarna och Grönland), Island, Norge, Ryssland och Storbritannien.

NEAFC:s mål är att säkerställa långsiktigt bevarande och optimalt nyttjande av fiskeresurserna i konventionsområdet. Det ska leda till hållbara ekonomiska, miljömässiga och sociala fördelar. För detta ändamål antar NEAFC förvaltningsåtgärder för olika fiskbestånd, vilket även inkluderar årliga förhandlingar om gemensamt nyttjade bestånd, samt kontrollåtgärder för att säkerställa att dessa genomförs korrekt. NEAFC vidtar också åtgärder för att skydda andra delar av det marina ekosystemet från potentiell negativ påverkan från fisket. För att nå sina mål ska NEAFC se till att dess rekommendationer baseras på bästa tillgängliga vetenskapliga underlag, tillämpa försiktighetsansatsen och bevara den marina biologiska mångfalden.

Länk till databasen.

Protected Planet: The World Database on other effective area-based conservation measures

Mer om åtgärder på HaV:s webbplats.

FAO:s handbok om OECMs kopplade till fiske

Länk till ICES, internationella havsforskningsrådet

Mer om CBD på HaV:s webb.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-07-01

    Under 2025 kan kommuner och ideella föreningar söka stöd hos Havs- och vattenmyndigheten för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.

  2. Aktuellt 2025-06-30

    OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.

  3. Aktuellt 2025-06-27

    Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.

  • Karin Linderholm
  • Utredare
  • Fiskeregleringsenheten
  • Tel: 010-6986232
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2025-04-03
Sidansvarig: Webbredaktion