Aktuellt 16 juni 2023

Havsplanering och samarbete på Nordiska veckan i Tanzania

I år deltog Havs- och vattenmyndigheten på Nordiska veckan i Tanzania. En av höjdpunkterna var när Siajali Pamba från en afrikansk arbetsgrupp för havsplanering presenterade WIO Symphony, ett verktyg för miljöbedömningar i havet som Sverige utvecklat tillsammans med Tanzania och nio andra länder i Afrika inom Nairobikonventionen.

Havs- och vattenmyndigheten höll i fyra sammankomster om havsplanering och samarbete mellan länder på Nordiska veckan. Sveriges ambassadör Charlotta Ozaki Macias betonade betydelsen av sådant samarbete och goda relationer. Foto: Svenska ambassaden Tanzania / Tunu Rwaijumba

Havs- och vattenmyndigheten höll i fyra sammankomster om havsplanering och samarbete mellan länder på Nordiska veckan. Sveriges ambassadör Charlotta Ozaki Macias betonade betydelsen av sådant samarbete och goda relationer. Foto: Svenska ambassaden Tanzania / Tunu Rwaijumba

– Vi är väldigt stolta över att WIO Symphony har blivit så väl mottaget, och att våra partners i Tanzania och andra länder kan se nyttan med verktyget i sin samhällsutveckling. Utvecklingen av WIO Symphony visar också vad vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans länder och experter, säger Catarina Hedar, chef för internationell utveckling på Havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten höll i fyra sammankomster om havsplanering och samarbete mellan länder på Nordiska veckan, eftersom Havs- och vattenmyndigheten lett arbetet med havsplanering i Sverige, liksom samarbetet om havsplanering runt Östersjön, och dessutom arbetar med tio länder i östra Afrika och västra Indiska oceanen i ländernas arbeten för bättre liv tack vara hållbar användning av havet.

– Jag blir stolt när jag ser vad svenska myndigheter gör och kan, och vill betona betydelse av samarbete mellan länder, i Norden och i världen. Det är viktigt att Sverige har goda relationer internationellt, och samarbeten som detta är ett sätt att skapa goda relationer, säger Sveriges ambassadör i Tanzania, Charlotta Ozaki Macias.

Nordiska veckan är ett samarbete mellan de nordiska ambassaderna Tanzania som samlar personer från myndigheter, forskning, näringsliv och civilsamhället. I år firar Sverige och Tanzania 60 år av samarbete.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-09-21

    Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.

  2. Aktuellt 2023-09-18

    Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

  3. Aktuellt 2023-09-14

    Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Publicerad: 2023-06-16
Sidansvarig: Webbredaktion