Aktuellt • 16 juni 2023
Havsplanering och samarbete på Nordiska veckan i Tanzania
I år deltog Havs- och vattenmyndigheten på Nordiska veckan i Tanzania. En av höjdpunkterna var när Siajali Pamba från en afrikansk arbetsgrupp för havsplanering presenterade WIO Symphony, ett verktyg för miljöbedömningar i havet som Sverige utvecklat tillsammans med Tanzania och nio andra länder i Afrika inom Nairobikonventionen.

Havs- och vattenmyndigheten höll i fyra sammankomster om havsplanering och samarbete mellan länder på Nordiska veckan. Sveriges ambassadör Charlotta Ozaki Macias betonade betydelsen av sådant samarbete och goda relationer. Foto: Svenska ambassaden Tanzania / Tunu Rwaijumba
– Vi är väldigt stolta över att WIO Symphony har blivit så väl mottaget, och att våra partners i Tanzania och andra länder kan se nyttan med verktyget i sin samhällsutveckling. Utvecklingen av WIO Symphony visar också vad vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans länder och experter, säger Catarina Hedar, chef för internationell utveckling på Havs- och vattenmyndigheten.
Havs- och vattenmyndigheten höll i fyra sammankomster om havsplanering och samarbete mellan länder på Nordiska veckan, eftersom Havs- och vattenmyndigheten lett arbetet med havsplanering i Sverige, liksom samarbetet om havsplanering runt Östersjön, och dessutom arbetar med tio länder i östra Afrika och västra Indiska oceanen i ländernas arbeten för bättre liv tack vara hållbar användning av havet.
– Jag blir stolt när jag ser vad svenska myndigheter gör och kan, och vill betona betydelse av samarbete mellan länder, i Norden och i världen. Det är viktigt att Sverige har goda relationer internationellt, och samarbeten som detta är ett sätt att skapa goda relationer, säger Sveriges ambassadör i Tanzania, Charlotta Ozaki Macias.
Nordiska veckan är ett samarbete mellan de nordiska ambassaderna Tanzania som samlar personer från myndigheter, forskning, näringsliv och civilsamhället. I år firar Sverige och Tanzania 60 år av samarbete.
- Läs om verktyget WIO Symphony och utvecklingen av det
- Lär dig om havsplanering i Sverige och internationellt
- Läs om samarbetet runt Östersjön i projektform
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-05-08
Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.
-
Aktuellt • 2025-05-05
26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.
-
Aktuellt • 2025-04-28
Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.