Inspektion och sjöövervakning

Hitta på sidan

Projektet är en del i arbetet med att lösa behovet av en mer utvecklad och effektiv kontroll- och tillsynsapparat som säkerställer att EU:s regler följs och krav på kontroll. Projektet behövs för att säkerställa en effektiv fångstrapportering och fångstövervakning i enlighet med kraven i förordning (EG) nr 1224/2009.

Projektområdet är indelat i tre delprojekt.

  • Fartygsövervakning
  • Motorstyrka
  • Kamerabevakning

Fartygsövervakning; Förstudie

Projektet ska genomföra en förstudie som ska resultera i en tydlig beskrivning av hur en ändamålsenlig sjöövervakning kan utformas för att på ett kostnadseffektivt sätt bidra till en ökad regelefterlevnad och hållbara fiskbestånd.

Förstudien omfattar den sjöövervakning som HaV bedriver på distans och ska belysa relevanta regleringar så väl som teknik och ekonomi.

Att kartlägga aktuella och kommande fiskeregleringar i geografiskt avgränsade områden där svenskt fiske bedrivs och aktuella och förändrade kontrollkrav med anledning av revisionen av kontrollförordningen ingår som en viktig del i förstudien. Vidare ska förstudien åskådliggöra vilka tekniska lösningar för positionsrapportering och datakommunikation som finns och som HaV bör stödja. En utgångspunkt är att näringens behov av och möjlighet att ta ansvar för teknisk ombordutrustning, abonnemang och relaterade tjänster ska belysas.

Motorstyrka

Enligt art 39 2. (1224/2009) ska varje medlemsstat genomföra kontrollåtgärder som säkerställer att den certifierade maskinstyrkan på fångstfartyg inte överskrids.

Projektet ska

  • utreda legala frågor och juridiska regler
  • genomföra fysisk verifiering av motorstyrka inklusive anskaffning av mättjänst
  • föreslå förändringar av styrdokument utifrån resultatet av den fysiska verifieringen avseende; rutin för provtagningsplan och verifiering av tekniska dokument, rutin för fysisk kontroll samt rutin för redovisning av resultat efter administrativ verifiering av tekniska dokument.

Efter projektets genomförande ska det vara möjligt att identifiera riskfartyg och att genomföra verifiering av motorstyrka, samt säkerställa tillgång till primärdata och kontrollresultat.

Kamerabevakning

Projektet ska genomföra försök med kamerabevakning, REM - Remote Electronic Monitoring av fiskefartyg, och redovisa resultatet i en rapport. Projektet delas in i två huvudspår;

Fartyg

För att genomföra försöket upphandlas två fartyg inom det pelagiska segmentet som utrustas med ett antal övervakningskameror och sensorer.

Verksamhetsmässiga och tekniska behov

Projektet ska identifiera och analysera de verksamhetsmässiga och tekniska behov som behövs för införande av REM. Behoven ska beakta samtliga delar inom kontrollprocessen men särskilt med avseende på landningsskyldigheten.

Försöket ska ge svar på frågan om hur en framtida fiskerikontroll med en fullt införd REM fungerar och hur arbetet med teknik, IT-tjänster, arbetsflöden mm behöver fungera för att ge de nyttor som efterfrågas avseende efterlevnad av landningsskyldigheten.

Resultatet av projektet kan du läsa här.

Under tiden för försökets genomförande har EU:s kontrollförordning reviderats. De nya bestämmelserna innehåller krav på medlemsstaterna att säkerställa att unionsfångstfartyg med totallängd på 18 meter eller mer som för deras flagg och utgör en hög risk för bristande fullgörande av landningsskyldigheten utrustas med operativa fjärrövervakningssystem (REM).

  • Anna Flodin Anderberg
  • Ekonom
  • Fiskeriuppföljningsenheten
  • Tel: 010-6986148
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
  • Anna Flodin Anderberg
  • Ekonom
  • Fiskeriuppföljningsenheten
  • Tel: 010-6986148
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2024-10-04
Uppdaterad: 2025-04-03
Sidansvarig: Webbredaktion