Badplatser och badvatten

Här redovisas vattenkvalitet, temperatur, algblomning, klassificering och annan information om din specifika badplats. Kommunerna står för provtagning och insamling av data som ligger till grund för informationen.

Sök efter badplatser i kartan

Klicka på förstoringsglaset längst upp i vänster hörn för att söka efter en kommun eller badplats. För att navigera själv i kartan kan du använda scroll-funktionen på din datormus. Du kan också använda + och -, som du hittar längst ned i höger hörn. På sidan Hitta din badplats kan du söka utan kartverktyget.

I kartan hittar du

  • badvattenkvalitet – badets klassificering samt senaste provtagningsresultaten. Bedömningen görs utifrån halten av tarmbakterier i vattnet.
  • uppgifter om algblomning och andra aktuella upplysningar
  • badplatsens läge och om det är ett EU-bad
  • ansvarig kommun, om du har frågor, till exempel om det finns risk för miljögifter i vattnet vid eller nära din badplats. Läs mer om miljögifter på Naturvårdsverkets hemsida.

Om insamling av information om badvattenkvalitet

Det är kommunerna som lägger information om varje EU-bad på webbplatsen Badplatsen om bland annat provtagning, algblomning med mera. Provtagning sker främst under badsäsong. Läs mer om EU-bad.

HaV ansvarar för föreskrifter och vägledning till kommuner i badvattenfrågor. Arbetet sker utifrån EU:s badvattendirektiv i svensk lag genom badvattenförordningen.

Kontaktinformation

Frågor om badplatser från allmänheten

Kontakta din kommun om du har frågor gällande:

  • provtagning vid en badplats
  • om det går att bada
  • eller vad som görs för att förbättra badvattenkvaliteten

Frågor om lagstiftning och webbplatsen Badplatsen

Badplatsens administrativa sidor

Badplatsens administrativa sidor kan kommunerna logga in och administrera prover och badplatser.