Vitrocka

Hitta på sidan

Nos kilformad. Ovansida blekgrå. Undersida vitaktig med grå kant och en mörk fläck på vardera sidan om kloaken. En rad med minst 40 taggar från svansen och upp på ryggen. Förekommer regelbundet i Norska havet och de djupare delarna av Skagerrak.

Vitrocka. Illustration.

Illustration: Linda Nyman

Nos kilformad, slutar i en lätt utdragen spets. Framkanterna på vingarna raka eller buktande, hos äldre hanar kraftigt buktande vilket gör att de i formen påminner om näbbrocka. Ovansidan är till stora delar slät med hudtänder bara på huvudet och längs vingarnas framkant.

Upp till 8 taggar innanför ögonen, 4 framför och 4 bakom vardera ögat. 2–4 taggar på vardera sidan av skulderbrosket. En rad med 40–52 kraftiga taggar i en rad som sträcker sig från svansen och upp på ryggen.

På vardera sidan av svansen finns en rad med krökta taggar. Ovansida blekgråvit. Undersida vitaktig med en bred grå kant längs vingarnas bakkant. Har oftast en bönformad mörk fläck på vardera sidan om kloaken.

Västerhavets hajar och rockor

En guide till de broskfiskar – hajar, rockor och havsmusfiskar – som påträffats i Västerhavet.

Publicerad: 11 juni 2015

Ekologi

Djupvattenlevande. Har hittats på både mjuk- och hårdbottnar på mellan 150 och 1455 m djup. Huvuddelen av fynden har gjorts djupare än 300 m. Äggläggande.

Förekomst

Vidsträckt utbredning i Nordatlanten från Newfoundland till Norge. Förekommer regelbundet i Norska havet och de djupare delarna av Skagerrak.

Publicerad: 2018-01-24
Sidansvarig: Webbredaktion