Storfläckig rödhaj

Hitta på sidan

Kroppen täckt av blandat stora och små mörka prickar. Näsflikarna når inte fram till munnen. Sällsynt längs danska Nordsjökusten och mycket sällsynt i Västerhavet. 

Storfläckig rödhaj. Illustration.

Illustration: Linda Nyman

Storfläckig rödhaj är en liten långsträckt haj med kort men tämligen brett huvud. Den är större och kraftigare byggd än småfläckig rödhaj. Ögat är ovalt med långsmal pupill och grönaktig iris. Ryggfenorna sitter nära tillsammans långt bak på kroppen.

De främre näsflikarna är korta och når inte ända fram till munnen. Ovansidan är rödgrå till gråbrun med både stora och små fläckar. Ibland förekommer vita fläckar. Ofta med breda men diffusa mörka tvärband (”sadlar”) över ryggen. Undersidan är vit. Hudtänderna är relativt grova vilket gör att huden känns sträv.

Västerhavets hajar och rockor

En guide till de broskfiskar – hajar, rockor och havsmusfiskar – som påträffats i Västerhavet.

Publicerad: 11 juni 2015

Ekologi

Lever kustnära på vegetationsrika sten- och klippbottnar från 1 till 125 m djup, den är som vanligast på mellan 20 och 60 m djup. Äggläggande.

Förekomst

Utbredd längs Västeuropas kuster, som närmast runt Brittiska öarna. Sällsynt längs danska Nordsjökusten och mycket sällsynt i Västerhavet. Funnen en gång i Norge och två gånger i Sverige, båda gångerna utanför Bohuskusten.

Publicerad: 2018-01-24
Sidansvarig: Webbredaktion