Kolja
Kolja (Melanogrammus aeglefinus) lever i Nordatlanten och i svenska vatten främst i Skagerrak och Kattegatt men kan sporadiskt uppträda i Öresund och södra Östersjön.
Lek
Leken sker under mars–maj i fritt vatten på 100–150 meters djup. Ägg och larver är lever i den fria vattenmassan. Tidigare lokala lekbestånd har nästintill försvunnit från den svenska kusten.
Vandringar
Kolja lever i den fria vattenmassan under första halvan av livet och transporteras med strömmarna från västra Skottland till Nordsjön som ägg och larver och tillbaka som ungfisk. Vuxen kolja anses vara mer stationär. Vid lek vandrar koljan ut till Nordsjöns och Skagerraks djupbassänger där salthalten är högre.
Ålder vid könsmognad
Fisken blir könsmogen vid 2–3 års ålder.
Maximal ålder och storlek
Koljans maximala ålder är 20 år. Kolja med längder över 1 meter och med vikt närmare 20 kg har fångats.
Biologi
Kolja lever utanför kusterna, på sand-, ler- och grusbottnar på 10–200 meters djup. Koljan äter främst havsborstmaskar, musslor och ormstjärnor.
Underlag för förvaltning
Havs- och vattenmyndigheten beställer varje år uppdaterade underlag om fisk- och skaldjursbestånden i hav och sötvatten (resurs- och miljööversikt). Underlaget tas fram av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och presenteras från och med 2023 i digital form på www.fiskbarometern.se.
Fiskeregler
Information om fiskeregler finns på sidan Fiskeregler för fritidsfiskare.