Havsmus

Hitta på sidan

Hajfisk med kraftigt huvud och stora ögon. Munnen är placerad på huvudets undersida. Havsmusen förekommer regelbundet i de djupare delarna av Skagerrak, sparsamt i de djupare delarna av Kattegatt och har vid några tillfällen hittats i Öresund.

Havsmus. Illustration.

Illustration: Linda Nyman

Västerhavets hajar och rockor

En guide till de broskfiskar – hajar, rockor och havsmusfiskar – som påträffats i Västerhavet.

Publicerad: 11 juni 2015

Utbredning

Utbredningsområdet omfattar Nordöstra
Atlanten och Medelhavet. Havsmusen förekommer regelbundet i de djupare delarna av Skagerrak, sparsamt i de djupare delarna av Kattegatt och har vid några tillfällen hittats i Öresund.

Kännetecken

Kraftigt huvud med stora ögon. Munnen placerad på huvudets undersida. Gälarna är täckta av ett gällock. Främre ryggfenan trekantig, kort och hög. Framför denna sitter en lång och spetsig gifttagg. Den bakre ryggfenan är lång och låg.

Stjärtfenan tydligt avgränsad från ryggfenan, dess spets är utdragen i en lång svans. Hanarna har förutom två parningsorgan vid bukfenorna ett kort, klubblikt utskott i pannan. Rygg och sidor är rödbruna med vitt mönster som kan skimra i silver. Undersidan är gräddvit.

Vandringar

Lever nära bottnen. Uppehåller sig under större delen av året över mjukbottnar på ner till 1000 m. Vintertid vandrar de in på grundare vatten
och kan då uppträda så grunt som 30 m längs norska kusten.

Reproduktion

Lägger ägg.

Publicerad: 2018-01-11
Sidansvarig: Webbredaktion