Arkiv - Aktuellt • 19 december 2022
Hallå där, Pia Norling!
Du jobbar till vardags som utredare på HaV men befinner dig just nu i Montreal i Kanada. Där deltar du som expert i den svenska delegationen vid COP15, FN:s miljömöte, som pågår fram till den 19 december.

Pia Norling, utredare på HaV, deltog i mötet i Montreal.
Det kommer fina nyheter för Nordostatlanten, berätta!
– Partsmötet COP15 för konventionen om biologisk mångfald , CBD, har tagit beslut om ett globalt nytt ramverk för att bevara biologisk mångfald till 2030. Ett av målen innebär att skydda minst 30 procent av land och hav genom att etablera skyddade områden och andra effektiva områdesbaserade åtgärder , OECMs. Andra mål handlar till exempel om att restaurera skadade ekosystem, förhindra etablering av främmande arter, reducera effekterna av farliga ämnen och minska effekterna av klimatförändringar och havsförsurning.
– Partsmötet välkomnade 17 nya EBSAs (Ecologically or Biologically Significant marine Area) i Nordostatlanten. Detta är en viktig bit i det stora pusslet att beskriva EBSA-områden runt om i världen. Områdena är en del i CBD:s globala ansats att beskriva havsområden som är viktiga för biologisk mångfald, särskilt i områden utanför nationell jurisdiktion.
– CBD har under tio års tid arrangerat 15 workshops runt om i världen för att beskriva områden som är särskilt viktiga för biologisk mångfald. Nu har totalt 338 områden beskrivits som i stort sett täcker alla världens hav.
– Utpekande av EBSA-områden medför inget krav på skydd eller förvaltning av områden, men information om dem kan nyttjas som kunskapsunderlag till exempel i arbetet med havsplanering, skydd av marina områden och åtgärder för att stärka biologisk mångfald.
Vad innebär beslutet för Västerhavet?
– Beslutet innebär att man har pekat ut områden med särskilda naturvärden, det vill säga områden som är extra viktiga för biologisk mångfald. Till grund för beslutet ligger en omfattande kunskapssammanställning som kan användas i det fortsatta havsmiljöarbetet.
Hur känns det att förhandlingarna gått så pass bra?
– Det känns roligt att vi fått klart denna långdragna process att beskriva EBSAs, Ecologically or Biologically Significant marine Areas, i Nordostatlanten.
- Läs mer på FNs webbplats.
- Läs mer på EU:s webbplats.
- CBD:s webbplats.
- EBSA-information på HaV:s webbplats (EBSA kriterier på svenska)
CBD:s vetenskapliga EBSA-kriterier
Vad kännetecknar extra känsliga och skyddsvärda havsmiljöer?
Convention on Biological Diversity, CBD, på svenska Konventionen om biologisk mångfald, CBD, är en global FN- konvention om naturvård och artskydd. Konventionen har en lista med sju kriterier. Minst ett av dem ska uppfyllas för att området ska kunna klassas som EBSA.
- Unika områden (ur ett globalt perspektiv)
- Livshistoriskt viktiga områden (t ex reproduktions- och uppväxtområde, övervintring, viktiga för rörliga arter)
- Stor biologisk mångfald (många arter)
- Område för hotade arter (t ex för vikare, tumlare
- Områden som är särskilt sårbara
- Hög biologisk produktivitet (t ex hög produktion av plankton och fisk)
- Naturlighet (opåverkat av mänskliga aktiviteter)
Det finns ett svenskt EBSA i Kattegatt:
Fladen och Stora och Lilla Middelgrund
- Tre stora utsjöbankar
- Stor topografisk variation formad av stenar och undervattensklippor
- Sandbankar and skalgrus ökar diversiteten av habitat
- Rikt djurliv och algsamhällen (t ex tare) och hög förekomst av sällsynta och hotade arter av bottenlevande djur och fiskar
- Unika habitat: Bubbelrev och märlbotten

EBSA-områden
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-06-18
Totalt ägnade sig ungefär 1,2 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten under 2024 visar en enkät som SCB gjort på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Antalet kvinnor som fritidsfiskar har ökat jämfört med föregående år vilket bryter en nedåtgående trend.
-
Aktuellt • 2025-06-18
94 procent av de 471 svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet. 77 procent av EU-baden har fått klassificeringen utmärkt badvattenkvalitet. Det visar Havs- och vattenmyndighetens (HaV:s) rapport ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2025”.
-
Aktuellt • 2025-06-17
Efter det att laxparasiten Gyrodactylus salaris (Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett sidovattendrag till Örekilsälven, inför Havs- och vattenmyndigheten (HaV) nu ett förbud mot fiske i del av älven. Samtidigt införs krav på desinficering av utrustning som används i samband med fiske på laxförande sträckor i Örekilsälven. Beslutet träder i kraft den 19 juni, för att minimera risken för vidare spridning av parasiten som kan ha allvarliga konsekvenser för laxbeståndet.