Arkiv - Aktuellt 2 december 2021

Nytt om digitalisering för små avloppsanläggningar

HaV:s projekt “Digitalisering små avloppsanläggningar” underlättar kommunernas prövning, tillsyn och rapportering av små avloppsanläggningar. Nu finns en uppdaterad informationsmodell på plats och vi har också samlat de frågor med svar vi får om projektet.

Små avlopp

Foto: Bodil Aronsson Forsberg

Grundtanken med HaV:s digitaliseringsprojekt är att arbetet med små avloppsanläggningar kan bli effektivare genom att alla aktörer på ett enklare och mer standardiserat sätt får tillgång till den information de behöver.

- De stora vinsterna blir bland annat mindre manuell hantering av uppgifter, möjlighet att använda en nationell modell för riskbaserad tillsyn och belastningsberäkningar som stämmer bättre överens med verkligheten. Bättre belastningsberäkningar leder i sin tur till säkrare uppgifter i GIS-stödet vilket ger ett bättre underlag för bedömning vid prövning och tillsyn, förklarar Åsa Gunnarsson, utredare på miljöprövningsenheten på HaV.

Detta är nytt

HaV har precis uppdaterat informationen om digitaliseringsprojektet här på webben. På sidan finns nu ett gediget batteri med frågor svar som företagen som erbjuder ärendehanteringssystem samlat in på informationsmöten och som HaV svarat på.
- Det är jättebra att få in frågor från användarna och vi tror att fler kommuner funderar på likande frågor. Genom att publicera frågorna på vår webb hoppas vi att de ska hitta många svar här, säger Åsa Gunnarson.

En annan nyhet är att vi har gjort några mindre justeringar i informationsmodellen som beskriver vilka uppgifter som bör finnas i kommunernas ärendehanteringssystem.

Digitalisering av uppgifter om små avloppsanläggningar

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-06-18

    Totalt ägnade sig ungefär 1,2 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten under 2024 visar en enkät som SCB gjort på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Antalet kvinnor som fritidsfiskar har ökat jämfört med föregående år vilket bryter en nedåtgående trend.

  2. Aktuellt 2025-06-18

    94 procent av de 471 svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet. 77 procent av EU-baden har fått klassificeringen utmärkt badvattenkvalitet. Det visar Havs- och vattenmyndighetens (HaV:s) rapport ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2025”.

  3. Aktuellt 2025-06-17

    Efter det att laxparasiten Gyrodactylus salaris (Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett sidovattendrag till Örekilsälven, inför Havs- och vattenmyndigheten (HaV) nu ett förbud mot fiske i del av älven. Samtidigt införs krav på desinficering av utrustning som används i samband med fiske på laxförande sträckor i Örekilsälven. Beslutet träder i kraft den 19 juni, för att minimera risken för vidare spridning av parasiten som kan ha allvarliga konsekvenser för laxbeståndet.

  • Åsa Gunnarsson
  • Utredare
  • Miljöprövningsenheten
  • Tel: 010-6986035
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2021-12-02
Sidansvarig: Webbredaktion