Aktuellt • 17 juni 2025
Förbud mot fiske och krav på desinficering av fiskeutrustning efter fynd av laxparasiten Gyrodactylus salaris
Efter det att laxparasiten Gyrodactylus salaris (Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett sidovattendrag till Örekilsälven, inför Havs- och vattenmyndigheten (HaV) nu ett förbud mot fiske i del av älven. Samtidigt införs krav på desinficering av utrustning som används i samband med fiske på laxförande sträckor i Örekilsälven. Beslutet träder i kraft den 19 juni, för att minimera risken för vidare spridning av parasiten som kan ha allvarliga konsekvenser för laxbeståndet.
Foto: Ann-Charlotte Berntsson HaV
Parasiten hotar laxbeståndet
Förutom fiskeförbudet i del av Munkedalsälven skärps kraven i Örekilsälven, där fiskare måste desinficera sin utrustning både före och efter fiske. Dessa åtgärder är en direkt följd av fyndet av G. salaris på en ung lax inom det nationella övervakningsprogrammet. Information om godkända desinficeringsmetoder finns här.
Parasiten kan orsaka hög dödlighet hos lax, särskilt hos yngre individer och har tidigare haft en starkt negativ effekt på laxbestånd i Norge. Där har omfattande bekämpningsinsatser genomförts för att utrota parasiten.
Akuta restriktioner för att förhindra spridning
Beslutet att införa fiskeförbudet har fattats utan föregående remittering. Detta eftersom HaV bedömer att skyndsamma åtgärder är nödvändiga och avgörande för att minska risken för vidare spridning och skydda Sveriges laxbestånd.
Reglerna kommer träda i kraft den 19 juni 2025
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-07-01
Under 2025 kan kommuner och ideella föreningar söka stöd hos Havs- och vattenmyndigheten för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.
-
Aktuellt • 2025-06-30
OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.
-
Aktuellt • 2025-06-27
Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.