Aktuellt • 27 maj 2025
Kusten i fokus på årets Havs- och vattenforum
Jeanette Frykner är till vardags strategisk kommunikatör på HaV. Hon ansvarade också för årets Havs- och vattenforum som hölls 21-22 maj.

Jeanette Frykner, kommunikatör vid HaV. Foto: Staffan Ljung/HaV
Hur många deltog?
– 200 personer på plats samt några fler som kom och tittade på stör-släppet dag två plus 25 personer som följde forumet digitalt.
Hur nöjd är du med årets upplaga av Havs- och vattenforum?
– Jag är jättenöjd eftersom det var tre år sedan sist. Roligt att det fortfarande finns intresse för att samlas och utbyta kunskap och erfarenheter. Det var spännande programpunkter och engagerade deltagare, det var en härlig och positiv energi under dagarna. Allt flöt på smidigt, vilket såklart var resultatet av ett gott teamwork.

– Även om framtida havsnivåhöjning är oundviklig på grund av historiska utsläpp finns fortfarande möjlighet att bromsa hastigheten på höjningen genom att snabbt minska utsläppen nu, sa Ola Kalén, oceanograf vid SMHI. Foto: Leena Mägi/HaV
Något föredrag som fångade dig lite extra?
– Absolut, jag fastnade för det Jerry Ahlström från Kimo sa, ”att vi inte ska tumma på våra visioner”, de driver oss framåt och motiverar oss att åstadkomma förändring. Jag gillade också att deltagarna fick skicka in förslag och önskemål angående kustzonsförvaltning och våra miljömål. Kollegor på HaV kommer att ta dessa vidare till regeringen, det kom in 98 förslag!

Jerry Ahlström berättade om Kimo, en internationell miljöorganisation. Den består av samverkande kustkommuner uppdelade på olika nätverk. Foto: Jeanette Frykner/HaV
– Sedan var det närapå andaktsfullt när Ola Kalén från SMHI visade olika scenarier med förändrade havsnivåer. Det gjorde han på ett pedagogiskt sätt.
– Alla åtgärder som görs är så positivt att höra om, samarbeten mellan myndigheter och näringsliv och samverkan som ger konkreta resultat, kul! Och jag måste ju också säga att det var lite mäktigt att se myndighetschefer stå på rad och redogöra för sina åtaganden om att bidra till havs- och vattenfrågorna och att nå Sveriges miljökvalitetsmål, en annorlunda men effektfull programpunkt.

HaV:s gd Anna Ledin fick äran att sätta ut en stör i Göta älv. Foto: Leena Mägi/HaV
– Och inte minst så blev störsläppet lyckat. Trots klassiskt Göteborgsväder så drog också det extra folk till kajkanten där juvenilerna vinkades iväg ut i det stora blå, ett hoppfullt inslag.

Projekt Störens återkomst syfte är att återetablera atlantstör (Acipenser oxyrinchus) med Göta och Nordre älv som huvudområde. Arten försvann i början av nittonhundratalet huvudsakligen på grund av överfiske. Foto: Staffan Ljung/HaV
När arrangeras nästa Havs- och vattenforum?
– Det planeras till våren 2027, hjärtligt välkomna då!
Mer om forumet
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-07-01
Under 2025 kan kommuner och ideella föreningar söka stöd hos Havs- och vattenmyndigheten för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.
-
Aktuellt • 2025-06-30
OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.
-
Aktuellt • 2025-06-27
Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.