Aktuellt 16 maj 2025

Tumlarens dag

På söndag 18 maj riktas ljuset på en av världens minsta valar, tumlaren. Populationen i Östersjön är akut hotad. Om du ser en tumlare (död eller levande) kan du rapportera i Naturhistoriska riksmuseets formulär på webben.

Tumlare, (Phocoena phocoena, Linnaeus, 1758) är den enda valart som förekommer året runt i haven kring Sverige. Foto: Susanne Viker

Tumlare, (Phocoena phocoena, Linnaeus, 1758) är den enda valart som förekommer året runt i haven kring Sverige. Foto: Susanne Viker

Tumlare (Phocoena phocoena) förekommer i kalla och tempererade vatten på norra halvklotet. I svenska vatten finns tre populationer: Nordsjö-, Bälthavs- och Östersjöpopulationen.

– Östersjöpopulationen är klassad som akut hotad. Det finns troligen bara runt 500 djur kvar, säger Susanne Viker, utredare vid HaV som arbetat fram ett åtgärdsprogram för den lilla valen.

Viktigt få rapporter om tumlare

Om man ser en tumlare, död eller levande, så kan man rapportera det via Naturhistoriska riksmuseets formulär.

Naturhistoriska riksmuseet och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tar gemensamt in djur för obduktion och provtagning, på uppdrag av HaV, som en del av svensk miljöövervakning. Både döda tumlare och bifångade tumlare är av intresse.

– Dödsorsak, hälsostatus, livsparametrar, reproduktion och miljögifter studeras för att ge en bättre bild av hur tumlare lever och vilka hot de står inför, säger Susanne Viker.

Bifångst största hotet

De största hoten mot tumlare är att de fastnar i fiskenät och drunknar. Skadliga ämnen, som till exempel PCB, kan påverka deras reproduktionsförmåga. Undervattensbuller från mänskliga aktiviteter kan störa deras kommunikation och utbredning.

Alla kan hjälpa till

Alla kan hjälpa till för att öka kunskapen om tumlare i svenska kust och havsområden. Om man fiskar och bifångar en tumlare, är man skyldig att rapportera det till polisen och det är bra att även ta kontakt med Naturhistoriska riksmuseet via deras rapporteringssida.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-06-17

    Efter det att laxparasiten Gyrodactylus salaris (Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett sidovattendrag till Örekilsälven, inför Havs- och vattenmyndigheten (HaV) nu ett förbud mot fiske i del av älven. Samtidigt införs krav på desinficering av utrustning som används i samband med fiske på laxförande sträckor i Örekilsälven. Beslutet träder i kraft den 19 juni, för att minimera risken för vidare spridning av parasiten som kan ha allvarliga konsekvenser för laxbeståndet.

  2. Aktuellt 2025-06-13

    Laxparasiten Gyrodactylus salaris (även kallad Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett biflöde till Örekilsälven. Det är första gången som parasiten bekräftas i ett svenskt västkustvattendrag norr om Göta älv.

  3. Aktuellt 2025-06-04

    HaV har beslutat om ändrade regler för laxfiske i Östersjön och fiske med fast redskap och nät inom område 30 och 31. Beslutet omfattar även ändrade regler för fiske efter lax i Ume älv och Vindelälven.

  • Susanne Viker
  • Utredare
  • Enheten för biologisk mångfald
  • Tel: 010-6986076
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2025-05-16
Sidansvarig: Webbredaktion