Aktuellt • 15 maj 2025
Hallå där, Jerry Ahlström!
Du är vice ordförande för Kimo, Kommunernes International Miljöorganisation, som grundades i Danmark 1990. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.

Jerry Ahlström, vice ordförande för Kimo, Kommunernes International Miljöorganisation. Foto: Åsa Ahlström
Vad ska du lyfta i ditt anförande?
– Kimo är en internationell miljöorganisation. Den består av samverkande kustkommuner uppdelade på olika nätverk. Varje nätverk representerar ett land, till exempel Kimo Sverige.
– Genom att vi arbetar utifrån den enskilda kommunens behov när det gäller rena hav, stränder och hamnar får den gehör nationellt och internationellt, ibland hela vägen till lagstiftning på EU-nivå.
Kan du ge något konkret exempel på hur samarbetet har lett till positiva förändringar?
– Vissa kustkommuner i Kimo Danmark hade för några år sedan stora problem med paraffinnedsmutsning på stränderna i västra Danmark. Detta berodde på att tankbåtar tvättat sina tankar efter att de levererat sin last. Problemet lyftes i Kimo Danmark som lyfte det till Kimo International. De lyckades få till stånd en lagändring via sina samarbetspartners.
Finns det något som är särskilt givande med att arbeta inom Kimo?
– Kimo utgår från den enskilda kommunens behov och förutsättningar. Det skapar ett lokalt engagemang som är svårt att uppnå i andra konstellationer. Kunskapsspridningen är snabb inom organisationen och kostar inget. Låg medlemsavgift borgar för att ekonomi inte är ett hinder för medlemskap. Beslutsvägarna är korta och varje år producerar vi olika resolutioner och rapporter om angelägna ämnen. Nu senast skrev Kimo Sverige en rapport om PFAS-problematiken som snabbt fick stor spridning.
Finns det någon särskild fråga inom kustsamverkan eller inom kustzonen som är extra intressant i framtiden?
– Kimo Sveriges stora frågor är i dagsläget PFAS-problematiken, läckage av plastpellets från konstgräsplaner och nedsmutsningen av haven via åar, älvar och fjordar. Givetvis arbetar vi ständigt med spökgarn och strandstädning
Vad hoppas du att publiken tar med sig från din presentation?
– Ambitionen är att få beslutsfattare, myndigheter och miljöorganisationer att lägga märke till Kimo Sveriges arbete. På så vis blir vi en naturlig samarbetspartner och remissinstans i vattenfrågor.
Om du fick ge ett råd till någon som vill engagera sig i liknande arbete, vad skulle det vara?
– Se till att din hemkommun kontaktar Kimo Sverige direkt så att den snart kan bli medlem. I Kimo Holland är alla kustkommuner medlemmar.
Video
Sex enkla steg för att tvätta dina kläder på ett smartare sätt (och rädda havet).
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-06-17
Efter det att laxparasiten Gyrodactylus salaris (Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett sidovattendrag till Örekilsälven, inför Havs- och vattenmyndigheten (HaV) nu ett förbud mot fiske i del av älven. Samtidigt införs krav på desinficering av utrustning som används i samband med fiske på laxförande sträckor i Örekilsälven. Beslutet träder i kraft den 19 juni, för att minimera risken för vidare spridning av parasiten som kan ha allvarliga konsekvenser för laxbeståndet.
-
Aktuellt • 2025-06-13
Laxparasiten Gyrodactylus salaris (även kallad Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett biflöde till Örekilsälven. Det är första gången som parasiten bekräftas i ett svenskt västkustvattendrag norr om Göta älv.
-
Aktuellt • 2025-06-04
HaV har beslutat om ändrade regler för laxfiske i Östersjön och fiske med fast redskap och nät inom område 30 och 31. Beslutet omfattar även ändrade regler för fiske efter lax i Ume älv och Vindelälven.