Aktuellt • 12 december 2024
EU:s fiskeministrar överens om fiskemöjligheter
Mer fiske av gråsej och marulk. Mindre av torsk och kummel, och oförändrad nivå för havskräfta. Nu har EU:s fiskeministrar kommit överens om kvoterna för Västerhavet under 2025.
Överenskommelsen om 2025 års fiskekvoter träffades efter förhandlingar på jordbruks- och fiskerådets möte i Bryssel 9 – 10 december. Det rör svenska fiskare som fiskar i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt.
Skydda sill från västra Östersjön
Resultatet innebär en ökning för gråsej och marulk, och en minskad kvot för torsk och kummel. Liksom sedan år 2022 fastställdes en låg nivå för att fiska sill i Skagerrak och Kattegatt för att skydda sill från västra Östersjön. Det blir möjligt att fiska den svenska kvoten i Nordsjön istället.
Förhandlingar har föregått beslut
Överenskommelsen i EU:s ministerråd har föregåtts av förhandlingar med andra kuststater, såsom Norge och Storbritannien, samt med regionala fiskeorganisationer. Resultat från förhandlingarna införlivas i överenskommelsen om fiskemöjligheter. Den omfattar alla EU:s fiskemöjligheter utom för områdena Östersjön, Svarta havet och Medelhavet. Beslutet rör cirka 250 fiskekvoter, varav Sverige har andel av cirka 50 stycken.
EU, Norge och Storbritannien överens
I bilaterala och trilaterala förhandlingar med Norge och Storbritannien kunde parterna i början av december enas om kvotnivåer för 2025 års fiske i Nordsjön och Skagerrak för de bestånd som parterna förvaltar gemensamt.
I Nordsjön och Skagerrak fastställdes fiskemöjligheter för gråsej i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt (+ 7 %), kolja i Nordsjön och Skagerrak (-5%) rödspätta i Nordsjön (+ 14 %) och sill i Nordsjön (-24 %) enligt det Internationella havsforskningsrådets (ICES) råd för maximal hållbar avkastning (MSY). För vitling i Nordsjön (+ 46 %) beslutades kvot under FMSY-riktvärde med hänsyn till bifångst i fiske efter dessa bestånd. FMSY är det fisketryck som på lång sikt kan ge maximal hållbar avkastning.
Utökat stopp för gränsöverskridande fiske i Skagerrak
I samband med förhandlingar mellan EU och Norge om fiskemöjligheter i Skagerrak meddelade Norge om deras pågående arbete med att utöka stopp för gränsöverskridande fisket till att även omfatta EU-fartyg som är under 12 meter. Det innebär att även mindre fartyg kommer bli tvungna att avsluta sin fiskeoperation innan varje gränskorsning till eller från norska vatten i Skagerrak. Norge kommer informera EU när det nya regelverket träder i kraft.
Fortsätta överläggningar om fiske av sill i Norska havet
Till skillnad från tidigare år har EU och Norge hittills inte nått en överenskommelse om tillträde för EU:s fiskare att fiska sill på norska vatten i Norska havet. Dessa diskussioner ska fortsätta och tills vidare kan svenska fiskare inte fiska sill på norska vatten i Norska havet.
Fortsatt begränsning av ålfiske
Resultatet omfattar även fortsättningsvis en begränsning i fiskeperiod för ål. Det gäller för alla EU:s vatten i Nordostatlanten och i Medelhavet. För Östersjön, Skagerrak och Kattegatt innebär det att berörda medlemsländer kan komma överens om stängning av ålfiske under sex månader. Detta för att stödja utvandring av ål från Östersjön till Skagerrak och Kattegatt. Om berörda medlemsländer inte kommer överens ska stängningsperioden vara 15 september 2025 till den 15 mars 2026. Beslutet innebär också att fritidsfiske av ål i alla livsstadier är förbjudet. Fritidsfiske i havet är förbjudet i Sverige sedan 2007.
Grundas på vetenskaplig rådgivning
För att ha livskraftiga fisk- och skaldjursbestånd på lång sikt, som också ger förutsättningar för ett ekonomiskt lönsamt fiske, ska beslut om fiskekvoter, enligt EU:s gemensamma fiskeripolitik, grundas på vetenskaplig rådgivning för så kallad maximal hållbar avkastning, MSY. Internationella havsforskningsrådet, ICES, ger råd om fisk- och skaldjursbestånd. Rådet tar också fram status för olika havsområden och hur olika mänskliga aktiviteter påverkar ekosystemen.
Bygga upp torskbestånden
Givet den allvarliga beståndssituationen för torsk i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön kvarstår de redskapsåtgärder som infördes 2020. De syftar till att minska fiskeridödlighet av torsk och återuppbygga bestånden.
Begränsning av sillfångst i Skagerrak och Kattegatt
För att minska fiskeridödlighet för den östersjösill som också förekommer i Skagerrak och Kattegatt, så får endast en låg andel av kvoten fiskas i Skagerrak och Kattegatt (407 t för Sverige). Resterande andel får däremot fiskas i Nordsjön. Anledning till de här åtgärderna är den allvarliga beståndssituationen för sill i västra Östersjön. Åtgärderna har under de senaste åren bidragit till betydligt mindre fångster av östersjösill i Skagerrak och Kattegatt och ICES bedömer nu att sill från västra Östersjön främst fångas i norska vatten i Nordsjön. EU uppmanade Norge att vidta åtgärder för ytterligare skydd av beståndet i sina vatten.
Stängningsperiod för riktat fiske efter tunga
Under perioden 15 maj till och med den 15 juni 2025 blir det förbjudet att fiska efter tunga i Skagerrak, Kattegatt och västra Östersjön, för att minska risk för att beståndet faller under hållbara nivåer.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-01-21
Nya havsplaner bäddar för kraftigt ökad elproduktion från havsbaserad vindkraft. Efter en omfattande planeringsprocess har Havs- och vattenmyndigheten lämnat förslaget till regeringen för beslut.
-
Aktuellt • 2024-12-19
Ett nytt digitalt verktyg gör det enklare att utforska bedömningen av havsmiljöns status.
-
Aktuellt • 2024-12-19
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 25 miljoner kronor till landets länsstyrelser. Satsningen ska snabba på takten i arbetet med att restaurera viktiga vattenmiljöer.