Aktuellt 16 november 2022

Tre frågor till Britta Werme

Geograf på HaV:s miljöinformationsenhet och engagerad i arbetet med GIS, geografiska informationssystem, ett område som har begåvats med en alldeles egen internationell dag just idag, 16 november.

Britta Werme, geograf

Foto: Staffan Ljung/HaV

Vad handlar geografiska informationssystem om?

– Det är kort beskrivet teknik som kan hantera koordinater där du kan knyta information till en plats och göra analyser på det. Många människor använder GIS utan att tänka så mycket på tekniken bakom. Ett konkret exempel är navigerings-appar som Google maps. När du söker på snabbaste väg fram till din destination gör du en GIS-analys på webben.

Vilken nytta har samhället av GIS?

– Det samlas in stora mängder data idag. GIS ger oss kraftfulla verktyg att analysera och visualisera komplexa problem på ett enkelt och tydligt sätt. De flesta kan relatera till kartor och får direkt en koppling till det man vill kommunicera. GIS hjälper oss att förstå vår omvärld.

Vad jobbar du själv med?

– Till vardags jobbar jag och fem av mina kollegor på miljöinformationsenheten med något vi kallar GIS-byrån vars syfte är att hjälpa HaVs verksamheter med det mesta som har med kartor och geodata att göra. Det är ett omväxlande och kul jobb där man får bekanta sig med de flesta av HaV:s hjärtefrågor fast ur ett geodata-perspektiv. Arbetet vi gör resulterar ofta i kartor eller andra beslutsunderlag

Läs mer om GIS-dagen

Så jobbar HaV med GIS

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2022-12-02

    Att flytta ut trålgränsen för fisket i Östersjön har länge varit en omdebatterad fråga. Efter att ha fått ett regeringsuppdrag om ett vetenskapligt projekt i maj i år, lämnar nu HaV en första lägesrapport.

  2. Aktuellt 2022-11-30

    Havs- och vattenmyndigheten fick i april 2022 i uppdrag av regeringen att utreda reglering av och lämna förslag till författning om exklusiv rätt att etablera havsbaserad vindkraft i allmänt vatten och i Sveriges ekonomiska zon.

  3. Aktuellt 2022-11-28

    Ett stort antal hotade arter inom familjen gråhajar får ökat skydd. Det är resultatet av partsmötet i Panama för CITES, en internationell konvention som reglerar handeln med hotade djur och växter.

Publicerad: 2022-11-16
Sidansvarig: Webbredaktion