Aktuellt 16 november 2022

Tre frågor till Britta Werme

Geograf på HaV:s miljöinformationsenhet och engagerad i arbetet med GIS, geografiska informationssystem, ett område som har begåvats med en alldeles egen internationell dag just idag, 16 november.

Britta Werme, geograf

Foto: Staffan Ljung/HaV

Vad handlar geografiska informationssystem om?

– Det är kort beskrivet teknik som kan hantera koordinater där du kan knyta information till en plats och göra analyser på det. Många människor använder GIS utan att tänka så mycket på tekniken bakom. Ett konkret exempel är navigerings-appar som Google maps. När du söker på snabbaste väg fram till din destination gör du en GIS-analys på webben.

Vilken nytta har samhället av GIS?

– Det samlas in stora mängder data idag. GIS ger oss kraftfulla verktyg att analysera och visualisera komplexa problem på ett enkelt och tydligt sätt. De flesta kan relatera till kartor och får direkt en koppling till det man vill kommunicera. GIS hjälper oss att förstå vår omvärld.

Vad jobbar du själv med?

– Till vardags jobbar jag och fem av mina kollegor på miljöinformationsenheten med något vi kallar GIS-byrån vars syfte är att hjälpa HaVs verksamheter med det mesta som har med kartor och geodata att göra. Det är ett omväxlande och kul jobb där man får bekanta sig med de flesta av HaV:s hjärtefrågor fast ur ett geodata-perspektiv. Arbetet vi gör resulterar ofta i kartor eller andra beslutsunderlag

Läs mer om GIS-dagen

Så jobbar HaV med GIS

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-03-21

    Du är generaldirektör på HaV och en av talarna vid FNs vattenkonferens i New York 22-24 mars.

  2. Aktuellt 2023-03-20

    Jobbar du i en ideell organisation som vill få hållbart fiske i Östersjöregionen? Då finns det pengar att söka.

  3. Aktuellt 2023-03-16

    De orsakar stora utsläpp av skadliga ämnen i känsliga havs- och vattenmiljöer. Nu hoppas ett antal myndigheter, däribland HaV, och branschorganisationer att en informationskampanj ska bidra till att en del av landets drygt 150 000 miljöförstörande tvåtaktsmotorer med förgasare går till skrotning.

Publicerad: 2022-11-16
Sidansvarig: Webbredaktion