Aktuellt 30 september 2022

Nu publicerar HaV resultatet av riktade fiskerikontrollinsatser

Tillsammans med Kustbevakningen gör HaV regelbundet riktade insatser inom fiskerikontroll under begränsade tidsperioder, så kallade pådrag. De syftar till att kontrollera regelefterlevnaden inom specifika fisken och genomförs när dessa är som intensivast.

Räkor.

Foto: Maja-Kristin Nylander/HaV

Från och med denna månad kommer resultaten löpande visas på HaV:s webbplats. Resultaten från pådrag inom lax-, makrill- och räkfiske är först ut att publiceras. I fortsättningen kommer pådragsresultat att publiceras tre gånger per år.

– Fiskerikontroll och arbetet med att öka regelefterlevnaden är en central del i förvaltningen av våra gemensamma fiskbestånd och marina ekosystem, säger Niclas Törnell, chef för HaV:s avdelning för fiskerikontroll.

– Anledningen till att vi nu publicerar informationen är att HaV och Kustbevakningen vill öka transparensen och visa resultaten av de riktade insatserna.

Med på fiskefartygen

Insatserna innebär till exempel att Kustbevakningen bordar fiskefartyg till havs och är med när en trål tas ombord och fångsten sorteras. HaV:s inspektörer genomför kontroller i hamn och kontrollerar bland annat att fångsten stämmer överens med de uppgifter som fiskaren har lämnat.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

  3. Aktuellt 2024-04-22

    Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publicerad: 2022-09-30
Sidansvarig: Webbredaktion