Arkiv - Aktuellt 26 maj 2022

Fler vattenskyddsområden förbättrar skyddet av våra dricksvattentäkter

Den 24 maj 2022 publicerade SCB ny statistisk över skyddade arealer i Sverige. Statistiken baseras på uppgifter från Naturvårdsverkets register över skyddade områden och omfattar förutom nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden och biotopskydd även vattenskyddsområden vars syfte är att skydda vattentäkter som används för att producera dricksvatten.

skylt på vattenskyddsområde

Vattenskyddsområde

- Det är glädjande att konstatera att arbetet med att skydda våra större allmänna vattentäkter går framåt. Det kan också konstateras att de satsningar som gjorts under den senaste 4-årsperioden med förstärkta anslag till länsstyrelserna i syfte att öka takten att inrätta vattenskyddsområden också har gett resultat i form av fler beslut och en högre andel skyddade vattentäkter, säger Susanna Hogdin, utredare på miljöprövningsenheten HaV.

Av statistiken framgår att den 31 december 2021 fanns det fler än 1600 vattenskyddsområden i Sverige. Den totala arealen vattenskyddsområde omfattar mer än 1 miljon hektar eller 2 % av Sveriges yta. Under 2021 ökade den sammanlagda arealen med drygt 50 000 hektar.

Här hittar du SCB:s statistiknyhet i sin helhet.

I Sverige finns drygt 1640 allmänna (kommunala) dricksvattenverk med en produktion på minst 10 m³/ dygn eller som försörjer 50 personer eller fler med dricksvatten registrerade hos Livsmedelsverket.

Mer information om vattenskyddsområden.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-07-01

    Under 2025 kan kommuner och ideella föreningar söka stöd hos Havs- och vattenmyndigheten för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.

  2. Aktuellt 2025-06-30

    OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.

  3. Aktuellt 2025-06-27

    Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.

  • Margareta Lundin Unger
  • Utredare
  • Miljöprövningsenheten
  • Tel: 010-6986121
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2022-05-26
Sidansvarig: Webbredaktion