Aktuellt 19 oktober 2021

Elektroniskt fångstrapporteringssystem underlättar för fiskare

I tät dialog med yrkesfiskare tar HaV fram ett nytt elektroniskt system som underlättar för fiskare att rapportera sin fångst. Lätt att göra rätt är devisen och gör det möjligt för fiskaren att rapportera från båten, kajen eller bekvämt hemma i soffan.

Hand håller mobil med EFR på skärmen.

Smidig och enkel fångstrapportering i mobilen med EFR.

Havs- och vattenmyndighetens nya system för fångstrapportering EFR (Elektronisk Fångstrapportering) ger på sikt alla yrkesfiskare möjlighet att rapportera sin fångst elektroniskt. Utgångspunkten i utvecklingen är användarnas behov och man lägger stor vikt vid användarvänlighet och mobilanpassning. Genom smartare och modernare lösningar och anpassade flöden med feedback i realtid blir det ”lätt att göra rätt”. Fiskaren loggar in med BankID på sin smartphone eller surfplatta och kan göra hela rapporteringen i ett svep eller påbörja för att återkomma och avsluta vid ett senare tillfälle.

Mer än rapportering

EFR gör inte bara rapporteringen smidigare, varje fiskare får också en bra överblick över uppgifter som är relevanta för sitt fiske. Man kan till exempel se uppgifter om sin fiskelicens, sina båtar, samfiskare och inrapporterade fiskerapporter och incidenter som exempelvis sälskador. En annan finess i EFR är att fiskare enkelt kan rapportera okända eller invasiva främmande arter direkt i verktyget Rappen. Med ett annat klick kan man istället komma till GhostGuard för att rapportera upphittade övergivna fiskeredskap. Och mer funktioner kommer. Egna förlorade fiskeredskap rapporterar yrkesfisket till FMC.

Är du yrkesfiskare? Här kan du läsa mer om EFR och anmäla dig om du själv vill börja rapportera i EFR.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-02-02

    HaV, Energimyndigheten och Svenska kraftnät har ett regeringsuppdrag att följa upp och analysera arbetet med omprövningarna av vattenkraften. Den 1 februari lämnades en delredovisning till regeringen.

  2. Aktuellt 2023-02-02

    Idag, 2 februari, är det den internationella våtmarksdagen. Över hela världen fokuserar forskare och miljömyndigheter på de viktiga våtmarkerna – som har betydelse både för den biologiska mångfalden och klimatet. Här i Sverige stöttar HaV en rad våtmarksprojekt via LOVA-bidraget.

  3. Aktuellt 2023-02-01

    Vimma och id är två svagsimmande (sämre på att klara vandringshinder) fiskarter. De ska nu få hjälp av ett åtgärdsprogram som HaV arbetat fram.

Publicerad: 2021-10-19
Sidansvarig: Webbredaktion