Aktuellt 19 oktober 2021

Elektroniskt fångstrapporteringssystem underlättar för fiskare

I tät dialog med yrkesfiskare tar HaV fram ett nytt elektroniskt system som underlättar för fiskare att rapportera sin fångst. Lätt att göra rätt är devisen och gör det möjligt för fiskaren att rapportera från båten, kajen eller bekvämt hemma i soffan.

Hand håller mobil med EFR på skärmen.

Smidig och enkel fångstrapportering i mobilen med EFR.

Havs- och vattenmyndighetens nya system för fångstrapportering EFR (Elektronisk Fångstrapportering) ger på sikt alla yrkesfiskare möjlighet att rapportera sin fångst elektroniskt. Utgångspunkten i utvecklingen är användarnas behov och man lägger stor vikt vid användarvänlighet och mobilanpassning. Genom smartare och modernare lösningar och anpassade flöden med feedback i realtid blir det ”lätt att göra rätt”. Fiskaren loggar in med BankID på sin smartphone eller surfplatta och kan göra hela rapporteringen i ett svep eller påbörja för att återkomma och avsluta vid ett senare tillfälle.

Mer än rapportering

EFR gör inte bara rapporteringen smidigare, varje fiskare får också en bra överblick över uppgifter som är relevanta för sitt fiske. Man kan till exempel se uppgifter om sin fiskelicens, sina båtar, samfiskare och inrapporterade fiskerapporter och incidenter som exempelvis sälskador. En annan finess i EFR är att fiskare enkelt kan rapportera okända eller invasiva främmande arter direkt i verktyget Rappen. Med ett annat klick kan man istället komma till GhostGuard för att rapportera upphittade övergivna fiskeredskap. Och mer funktioner kommer. Egna förlorade fiskeredskap rapporterar yrkesfisket till FMC.

Är du yrkesfiskare? Här kan du läsa mer om EFR och anmäla dig om du själv vill börja rapportera i EFR.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-12

    Naturvårdsverket har fattat beslut om licensjakt på 750 gråsälar 2024 och början av 2025 i Östersjön. Det är en halvering från förra året när det tillåtna antalet var 1 500.

  2. Aktuellt 2024-04-11

    Regeringen flyttar fram pausen av omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd till 1 juni för vissa aktörer.

  3. Aktuellt 2024-04-10

    Runt 10 procent av Sveriges Natura 2000-områden påverkas av vattenkraft. Nu stöttar HaV länsstyrelserna med 5 miljoner kronor så att de kan uppdatera de så kallade bevarandeplanerna.

Publicerad: 2021-10-19
Sidansvarig: Webbredaktion