Aktuellt 19 oktober 2021

Elektroniskt fångstrapporteringssystem underlättar för fiskare

I tät dialog med yrkesfiskare tar HaV fram ett nytt elektroniskt system som underlättar för fiskare att rapportera sin fångst. Lätt att göra rätt är devisen och gör det möjligt för fiskaren att rapportera från båten, kajen eller bekvämt hemma i soffan.

Hand håller mobil med EFR på skärmen.

Smidig och enkel fångstrapportering i mobilen med EFR.

Havs- och vattenmyndighetens nya system för fångstrapportering EFR (Elektronisk Fångstrapportering) ger på sikt alla yrkesfiskare möjlighet att rapportera sin fångst elektroniskt. Utgångspunkten i utvecklingen är användarnas behov och man lägger stor vikt vid användarvänlighet och mobilanpassning. Genom smartare och modernare lösningar och anpassade flöden med feedback i realtid blir det ”lätt att göra rätt”. Fiskaren loggar in med BankID på sin smartphone eller surfplatta och kan göra hela rapporteringen i ett svep eller påbörja för att återkomma och avsluta vid ett senare tillfälle.

Mer än rapportering

EFR gör inte bara rapporteringen smidigare, varje fiskare får också en bra överblick över uppgifter som är relevanta för sitt fiske. Man kan till exempel se uppgifter om sin fiskelicens, sina båtar, samfiskare och inrapporterade fiskerapporter och incidenter som exempelvis sälskador. En annan finess i EFR är att fiskare enkelt kan rapportera okända eller invasiva främmande arter direkt i verktyget Rappen. Med ett annat klick kan man istället komma till GhostGuard för att rapportera upphittade övergivna fiskeredskap. Och mer funktioner kommer. Egna förlorade fiskeredskap rapporterar yrkesfisket till FMC.

Är du yrkesfiskare? Här kan du läsa mer om EFR och anmäla dig om du själv vill börja rapportera i EFR.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-09-21

    Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.

  2. Aktuellt 2023-09-18

    Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

  3. Aktuellt 2023-09-14

    Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Publicerad: 2021-10-19
Sidansvarig: Webbredaktion