Arkiv - nytt om fiskeregler 7 oktober 2021

Hitta på sidan

Lätt att göra rätt med nya fångstrapporteringen

Vill du kunna göra din rapportering från båten eller kajen eller bekvämt hemma i soffan? Nu kan du det med EFR – HaV:s nya system för all fångstrapportering!

elektronisk fångstrapportering

Smarta lösningar

I Havs- och vattenmyndighetens nya system för fångstrapportering finns många smarta lösningar som gör det lätt att göra rätt för yrkesfiskare när de rapporterar sin fångst.
- Vi utgår från användarnas behov och lägger stor vikt vid användarvänlighet och mobilanpassning när vi tar fram det nya systemet. Genom smartare och modernare lösningar och anpassade flöden med feedback i realtid blir det ”lätt att göra rätt” i sin fångstrapportering, som är mottot för projektet i arbetet med det nya systemet, säger Sandra Höglund, produktägare för EFR.
Med EFR loggar du enkelt och bekvämt in med BankID på din smartphone eller surfplatta, gör hela rapporteringen i ett svep eller påbörjar för att återkomma och avsluta vid ett senare tillfälle.

Mer än rapportering

EFR är inte bara till för att göra rapporteringen smidigare.
- Varje fiskare får också en bra överblick över uppgifter som är relevanta för honom/henne och för sitt fiske. Man kan till exempel se uppgifter om sin fiskelicens, sina båtar, samfiskare och inrapporterade fiskerapporter och incidenter som exempelvis sälskador. Och allt detta är bara början, berättar Sandra.

Hjälp av fiskare

Först ut är det småskaliga fisket för både sötvatten och hav. Målet är en så enkel och smidig rapporteringsprocess som möjligt, väl anpassad för det konkreta kustnära fisket.
- Under utvecklingen och arbetet har frivilliga yrkesfiskare testat systemet och lämnat feedback för att säkerställa att vi är på rätt väg, förklarar Sandra. Detta arbetssätt har varit oerhört värdefullt och är något vi kommer att fortsätta med.
Innan sommaren gick den allra första versionen av EFR live. Den är anpassad till rapportering via en smartphone eller surfplatta för det kustnära fisket, där man idag använder sig av e-journal och kustfiskejournal på papper.
- Vi arbetar hela tiden med att förbättra användarupplevelsen. Efter vår första release har vi redan hunnit gå ut med ytterligare en version som innehåller en rad olika förbättringar, allt för att göra rapporteringen så enkel och smidig som möjligt, säger Sandra.

Invasiva arter och spökgarn

En annan finess i EFR är att du enkelt kan rapportera okända eller invasiva främmande arter direkt i verktyget Rappen. Du kommer också lätt till Artfakta där du hittar information om olika arter. Med ett klick kommer du också till GhostGuard där du rapporterar om du hittar övergivna fiskeredskap. Om du själv har förlorat fiskeredskap ska du som vanligt rapportera det till Havs- och vattenmyndigheten, Centrum för fiskerikontroll, FMC på telefon 0771-10 15 00.

Digital förhandsanmälan för laxfiske

Utvecklingen fortsätter och nu arbetar HaV med funktionalitet för en digital förhandsanmälan till kommande års laxfiske och fler finesser för det kustnära fisket.
- Vi påbörjar också arbetet för de som fiskar i de fem stora sjöarna och idag rapporterar i sötvattenjournal på papper. Under 2022 tar vi oss an de lite större båtarna på 10-12 meter som idag endast kan rapportera sin loggbok via papper för att erbjuda digital rapportering även till dem, avslutar Sandra.

Vill du börja rapportera i EFR?

Är du användare av e-journal eller kustfiskejournal och redan idag vill gå över till att börja rapportera i EFR? Eller är du intresserad av att vara med i utvecklingsarbetet framåt?

Fyll i uppgifterna i formuläret så kontaktar vi dig.

Publicerad: 2021-10-07
Uppdaterad: 2021-11-22
Sidansvarig: Webbredaktion