Aktuellt 11 oktober 2021

Tre frågor till Josephine Rubia Johansson

Josephine är utredare vid HaV:s havsmiljöenhet. I torsdags (7/10) var hon ute vid vraket Skytteren, klassat som Sveriges miljöfarligaste, 10 km utanför Lysekil.

Josephine Rubia Johansson, utredare på HaV:s havsmiljöenhet och engagerad i arbetet med att tömma Skytteren på olja.

Josephine Rubia Johansson, utredare på HaV:s havsmiljöenhet och engagerad i arbetet med att tömma Skytteren på olja. Foto: Pernilla Johansson/HaV

Vad hände då?

– Vi ordnade en pressträff för att visa media hur vi, tillsammans med danska utföraren JD Contractor, jobbar med att tömma vraket på olja. Intresset från media var stort, vilket jag tycker är väldigt roligt. Det blev inslag i bland annat Västnytt, Dagens Nyheter och P4 Väst.

Hur långt har arbetet med att tömma vraket kommit?

– Ungefär halvvägs. Exakt hur mycket olja vraket innehåller är svårt att säga. De ursprungliga beräkningarna visade på så mycket som uppåt 400 000 liter. Så här i början på oktober har man fått upp cirka 60 000 liter.

Har det varit några svårigheter?

– Ett problem är att man plötsligt stötte på väldigt trögflytande olja. Den kan då inte pumpas upp utan vidare utan man måste värma oljan med ånga så att den blir lättflytande. Starka strömmar och tidvis dåligt väder har medfört att man har fått avbryta tömningsarbetet ibland, men i stort sett har det gått bra.

Läs mer om Skytteren


Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-06-02

    HaV och Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen rapporterat utfästelser om skydd och återställande av natur till EU-kommissionen. Utfästelserna är Sveriges bidrag till målen i EU:s strategi om biologisk mångfald 2030.

  2. Aktuellt 2023-06-02

    Den 31 maj 2023 presenterade det internationella havsforskningsrådet (ICES) sina vetenskapliga råd för fångst av vissa fisk- och skaldjursbestånd i Östersjön.

  3. Aktuellt 2023-06-02

    Från och med 13 juni blir det tillåtet med ett begränsat fritidsfiske efter pigghaj. Det har varit förbjudet för både yrkes- och fritidsfiskare att fiska pigghaj sedan 2011.

Publicerad: 2021-10-11
Sidansvarig: Webbredaktion