Aktuellt 11 oktober 2021

Tre frågor till Josephine Rubia Johansson

Josephine är utredare vid HaV:s havsmiljöenhet. I torsdags (7/10) var hon ute vid vraket Skytteren, klassat som Sveriges miljöfarligaste, 10 km utanför Lysekil.

Josephine Rubia Johansson, utredare på HaV:s havsmiljöenhet och engagerad i arbetet med att tömma Skytteren på olja.

Josephine Rubia Johansson, utredare på HaV:s havsmiljöenhet och engagerad i arbetet med att tömma Skytteren på olja. Foto: Pernilla Johansson/HaV

Vad hände då?

– Vi ordnade en pressträff för att visa media hur vi, tillsammans med danska utföraren JD Contractor, jobbar med att tömma vraket på olja. Intresset från media var stort, vilket jag tycker är väldigt roligt. Det blev inslag i bland annat Västnytt, Dagens Nyheter och P4 Väst.

Hur långt har arbetet med att tömma vraket kommit?

– Ungefär halvvägs. Exakt hur mycket olja vraket innehåller är svårt att säga. De ursprungliga beräkningarna visade på så mycket som uppåt 400 000 liter. Så här i början på oktober har man fått upp cirka 60 000 liter.

Har det varit några svårigheter?

– Ett problem är att man plötsligt stötte på väldigt trögflytande olja. Den kan då inte pumpas upp utan vidare utan man måste värma oljan med ånga så att den blir lättflytande. Starka strömmar och tidvis dåligt väder har medfört att man har fått avbryta tömningsarbetet ibland, men i stort sett har det gått bra.

Läs mer om Skytteren


Fler nyheter

  1. Aktuellt 2021-10-21

    Under Helsingforskommissionens ministermöte i Lübeck 20 oktober beslutade länderna om en ambitiös uppdatering av den gemensamma aktionsplanen Baltic Sea Action Plan.

  2. Aktuellt 2021-10-20

    Om du hittar övergivna fiskeredskap eller har förlorat fiskeredskap kan du rapportera det på GhostGuard .

  3. Aktuellt 2021-10-19

    I tät dialog med yrkesfiskare tar HaV fram ett nytt elektroniskt system som underlättar för fiskare att rapportera sin fångst. Lätt att göra rätt är devisen och gör det möjligt för fiskaren att rapportera från båten, kajen eller bekvämt hemma i soffan.

Publicerad: 2021-10-11
Sidansvarig: Webbredaktion