Aktuellt 20 september 2021

Ökat stöd till vattenkraftsprövning och kalkning

HaV ger nu ökat stöd till länsstyrelserna för deras arbete med miljöprövning av vattenkraften samt kalkning och restaurering av vattendrag. Verksamheterna får 23 miljoner kronor vardera.

Sedan 1977 har staten satsat över fem miljarder kronor, vilket gör kalkningen till en av de största miljövårdsåtgärder som genomförts i Sverige. Foto: André Maslennikov/Azote

– Vi har haft en bra dialog med länsstyrelserna. Därefter har vi gjort omprioriteringar i vår budget för att möta deras behov, förklarar Johan Kling, chef för avdelningen för vattenförvaltning vid HaV.

23 miljoner är en viktig förstärkning inför att arbetet med den nationella prövningen av vattenkraftens miljövillkor (NAP) börjar 2022.

– Det ökade stödet innebär att länsstyrelserna kan ta fram ytterligare underlag för att säkerställa bra avvägningar och ge stöd till verksamhetsutövarna när de tar fram underlag för prövningarna, säger Johan Kling.

Johan Kling anser att 23 miljoner kronor till kalkning och restaurering ger bättre vattenmiljö. Kalkningen och kalkeffektuppföljningen kommer att kunna stärkas för att minska försurningens effekter.

– En förstärkning till restaurering är en viktig satsning genom att en stor del av Sveriges vattenmiljöer är påverkade av nästan 1 000 års mänsklig verksamhet. Satsningen ska stärka flera hotade arter och flera ekosystemtjänster.

Kalkning och vattenkraftsprövning är en del av HaV:s arbete för att nå miljömålet Levande sjöar och vattendrag.

Läs mer om kalkning och åtgärder mot försurning

Nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2021-09-20
Sidansvarig: Webbredaktion