Aktuellt • 29 juni 2021
Nytt åtgärdsprogram för hotad småval
I Östersjön finns bara cirka 500 tumlare kvar och populationen är klassad som Akut hotad (CR). Bälthavs- och Nordsjöpopulationen, de andra två populationerna som förekommer i svenska vatten bedöms vara Livskraftiga (LC).

Tumlare, foto: Susanne Viker
Havs- och vattenmyndigheten har nu fastställt ett nytt åtgärdsprogram för tumlare med en rad åtgärder som bör vidtas för att förbättra förutsättningarna för alla tre populationer av tumlare i svenska vatten. Åtgärdsprogrammet innehåller också en gedigen faktadel för alla som är nyfikna och vill lära sig mer om arten.
Drunknar i fiskegarn och störs av undervattensbuller
Bifångster bedöms vara det största hotet mot tumlare. De bifångas främst i bottensatta garn för torsk, plattfisk och sjurygg och drunknar. Störningar från fartyg , fritidsbåtar och undervattensarbeten är ett annat exempel på hot. som måste hanteras. Undervattensbuller påverkar tumlare, direkt genom att skada hörseln och indirekt genom att skrämma bort dem från bullriga områden eller störa deras födosök.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2022-05-26
Den 24 maj 2022 publicerade SCB ny statistisk över skyddade arealer i Sverige. Statistiken baseras på uppgifter från Naturvårdsverkets register över skyddade områden och omfattar förutom nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden och biotopskydd även vattenskyddsområden vars syfte är att skydda vattentäkter som används för att producera dricksvatten.
-
Aktuellt • 2022-05-25
Den 24 maj publicerade Riksrevisionen ett pressmeddelande med rubriken: Brister i statens arbete mot invasiva främmande arter. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och Naturvårdsverket (NV) ger här sitt perspektiv på slutsatserna.
-
Aktuellt • 2022-05-25
Nu skickar HaV ett förslag om ett nytt fredningsområde på remiss. Allt fiske vid Nianåns mynning och Njutångersfjärden i Hudiksvalls kommun föreslås bli förbjudet.