Aktuellt 29 juni 2021

Hitta på sidan

Nytt åtgärdsprogram för hotad småval

I Östersjön finns bara cirka 500 tumlare kvar och populationen är klassad som Akut hotad (CR). Bälthavs- och Nordsjöpopulationen, de andra två populationerna som förekommer i svenska vatten bedöms vara Livskraftiga (LC).

tumlare

Tumlare, foto: Susanne Viker

Havs- och vattenmyndigheten har nu fastställt ett nytt åtgärdsprogram för tumlare med en rad åtgärder som bör vidtas för att förbättra förutsättningarna för alla tre populationer av tumlare i svenska vatten. Åtgärdsprogrammet innehåller också en gedigen faktadel för alla som är nyfikna och vill lära sig mer om arten.

Drunknar i fiskegarn och störs av undervattensbuller

Bifångster bedöms vara det största hotet mot tumlare. De bifångas främst i bottensatta garn för torsk, plattfisk och sjurygg och drunknar. Störningar från fartyg , fritidsbåtar och undervattensarbeten är ett annat exempel på hot. som måste hanteras. Undervattensbuller påverkar tumlare, direkt genom att skada hörseln och indirekt genom att skrämma bort dem från bullriga områden eller störa deras födosök.

Läs hela åtgärdsprogrammet för tumlare här.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

  3. Aktuellt 2024-04-22

    Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publicerad: 2021-06-29
Sidansvarig: Webbredaktion