Nytt om fiskeregler • 5 oktober 2021
Fiskereglering i marina skyddade områden utökas
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, utökar regleringen av fiske i marina skyddade områden. De nya reglerna börjar gälla för de flesta områdena den 15 oktober 2021 och den 1 januari 2022 för vissa av regleringarna, se nedan.
Västerhavet
De nationella förslagen träder i kraft den 15 oktober 2021 med undantag för de nya bestämmelserna om tillståndskrav för garn-, ryssje- och långrevsfiske, som istället föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.
Läs mer om remiss och beslut: Västerhavet.
Bottniska viken
Förslagen avseende fiskereglering i det marina skyddade områdena Bonden träder i kraft den 15 oktober 2021 och kravet på AIS den 1 januari 2022.
Läs mer om remiss och beslut: Bottniska viken.
Egentliga Östersjön
De nationella förslagen träder i kraft den 15 oktober 2021, för de delar av områdena som omfattar områden där andra länder har möjlighet att fiska krävs i en process inom EU:s gemensamma fiskeripolitik. Tiden för ikraftträdande av reglering i dessa områden är beroende av den processen och kan därför vara svår att förutspå. Remissen omfattade dock även på denna del av förslaget inför kommande arbete med fiskeregleringar tillsammans med övriga berörda medlemsländer.
Läs mer om remiss och beslut: Egentliga Östersjön.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2022-08-04
Havs- och vattenmyndigheten har beviljat 26,6 miljoner kronor i bidrag till länsstyrelserna för att bekämpa eller förhindra spridning av invasiva främmande arter i akvatiska livsmiljöer.
-
Aktuellt • 2022-07-13
För att skydda biologisk mångfald har ytterligare tio vattenlevande invasiva främmande arter blivit förbjudna att bland annat importera, sälja, överlåta eller sprida i naturen inom EU. Få av arterna förekommer i svensk natur, men flera av dem kan finnas i handel, trädgårdar, hem och parker.
-
Aktuellt • 2022-07-11
Idag träder en ny delegerad förordning från kommissionen i kraft. Den ska skydda biologisk mångfald i marina skyddade områden på utsjöbankar i Kattegatt, och motverka bifångst av tumlare och sjöfågel.