Sökresultat
-
Det är för närvarande förbjudet att byta, odla, föda upp, transportera, använda och hålla 66 arter som listas som invasiva främmande arter av unionsbetydelse, enligt EU-förordningen 1143/2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter.
-
Publicerad: 27 juni 2019 • Uppdaterad: 14 augusti 2019
För att motverka spridning av invasiva främmande arter i Sverige har Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Naturvårdsverket, som ansvariga nationella myndigheter, tagit fram en handlingsplan. Handlingsplanen är ett krav från Europaparlamentet och gäller invasiva främmande arter som finns på EU:s förteckning.
-
Publicerad: 23 februari 2021
Den 1 januari 2019 trädde en svensk förordning om invasiva främmande arter i kraft. Denna förordning innehåller bestämmelser om invasiva främmande arter och kompletterar Europaparlamentets och rådets förordning om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter.
-
Publicerad: 23 februari 2021
Det är förbjudet att byta, odla, föda upp, transportera, använda och hålla de arter som listas av EU som invasiva främmande arter av unionsbetydelse.
-
Publicerad: 19 maj 2016 • Uppdaterad: 3 maj 2018
Du ska som tillsynsmyndighet se till att miljöbalken samt villkor och andra regler som gäller verksamheten följs.
-
Publicerad: 18 februari 2021
Här finns stöd i arbetet med att förebygga och begränsa spridningen av främmande arter.
-
Här kan du söka och få mer information om de främmande arter som finns på den svenska listan för så kallade dörrknackare. Det vill säga främmande arter som har etablerat sig i Sveriges närområde och som riskerar att spridas till svenska hav eller vatten.
-
Här kan du söka och få mer information om främmande arter där det finns en dokumenterad förekomst i svenska hav och vatten.
-
Publicerad: 3 december 2015 • Uppdaterad: 9 juni 2020
För att en art ska betraktas som främmande måste den – på något sätt och vid någon tidpunkt – flyttas genom mänsklig aktivitet. Då introduceras arten till ett område dit den inte kunnat ta sig till av egen kraft.
-
Publicerad: 25 februari 2021
Snabbstängning av yrkesfiske till skydd för torsk, kolja, gråsej och vitling.