Räka
I Sveriges omgivande vatten finns nordhavsräka (Pandalus borealis) i Norska rännan, Skagerrak, Koster- och Gullmarsfjorden. Nordhavsräkan lever på mjukbottnar på 50 till 500 meters djup.

Illustration: Lennart Molin.
Lekområde
Parningen sker under hösten och honan bär äggen hela vintern. De pelagiska larverna kläcks under våren.
Vandringar
Förmodligen vandrar räkor mellan fjordarna och Norska rännan.
Ålder vid könsmognad
Räkan är en så kallad protandrisk hermafrodit och de flesta räkor fungerar först som hane tills den blir cirka två år och därefter som hona.
Maximal ålder och storlek
Ingen individuell åldersbestämning men man räknar med att åldern inte överstiger 6 år. Maxlängd är 16–17 centimeter.
Bestånd
Beståndets status bedöms årligen av ICES. För en sammanfattning på svenska, se SLU:s fiskbarometern.
Förvaltning av räkbeståndet i Skagerrak och östra Nordsjön
Beslut om fiskekvoter för räka i Skagerrak och östra Nordsjön fattas årligen, baserat på ICES rådgivning. Beståndet för räka delas mellan EU och Norge och förvaltas gemensamt av parterna. Förutbestämda kvotandelar är etablerade.
Beslut för EU:s fiskemöjligheter fastställs efter avslutade förhandlingar med Norge i årliga rådsförordningar. Läs mer på Europeiska kommissionens webbplats: Fishing quotas
Underlag för förvaltning
Havs- och vattenmyndigheten beställer varje år uppdaterade underlag om fisk- och skaldjursbestånden i hav och sötvatten (resurs- och miljööversikt). Underlaget tas fram av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och presenteras från och med 2023 i digital form på www.fiskbarometern.se.