FINFO 2006:1 Områden av riksintresse för yrkesfisket
Fiskeriverket har reviderat områden av riksintresse för yrkesfisket. Sedan områdena pekades ut 1991 har svenskt fiske genomgått stora förändringar samtidigt som fiskarenas skyldigheter att lämna fångstuppgifter gjort det möjligt att bättre analysera fiskets rumsliga fördelning.

Vid en översyn av de riksintressen som pekades ut 1991 konstaterades att grunderna för bedömningen var oklara, att tillämpning och avgränsning skiljde sig mellan länen samt att motivet omfattande fiske inte kunde försvaras i flera områden mot bakgrund av dagens situation.
Författare
Stig Thörnqvist
Sammanfattning
Fiskeriverket har reviderat områden av riksintresse för yrkesfisket. Sedan områdena pekades ut 1991 har svenskt fiske genomgått stora förändringar samtidigt som fiskarnas skyldigheter att lämna fångstuppgifter gjort det möjligt att bättre analysera fiskets rumsliga fördelning.
Vid en översyn av de riksintressen som pekades ut 1991 konstaterades att grunderna för bedömningen var oklara, att tillämpning och avgränsning skiljde sig mellan länen samt att motivet omfattande fiske inte kunde försvaras i flera områden mot bakgrund av dagens situation. I havsområdet har förstahandsvärdet för perioden 1999 – 2003 använts som indikator för att identifiera de viktigaste fångstområdena.
För att ta regional hänsyn har fångstvärdena relaterats till de genomsnittliga inom respektive havsområdena Bottenviken, Bottenhavet, egentliga Östersjön, Öresund, Kattegatt och Skagerrak. I Bottenviken och Bottenhavet utgör de viktigaste fångstområdena 8% av den totala arealen och från dessa områden erhölls 70 respektive 64% av fångstvärdet 1999 – 2003.
Motsvarande förhållande i övriga områden var 20 – 33% av arealen och ca 50% av värdet. Beträffande rekryterings- och lekområden i havsområdet saknas det i de flesta fall kunskapsunderlag som gör det möjligt att avgränsa de viktigaste av dessa. I inlandsvattnen bedömdes sjöar med minst två yrkesverksamma fiskare som riksintressanta.
För de stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren finns underlag för att avgränsa och peka ut de viktigaste lek- och rekryteringsområdena som riksintresse. De tre viktigaste vildlaxälvarna Kalixälven, Ume-/Vindelälven samt Mörrumsån bedömdes också som riksintressanta för yrkesfiske.
En viktig förutsättning för att fiske skall kunna bedrivas inom ett avgränsat havsområde är att det finns hamnar som kan tillhandahålla service till fiskefartygen samt att det finns landningsmöjligheter. De viktigaste hemma- och/eller landningshamnarna inom respektive havsområde bedöms också som riksintresse för yrkesfisket.