Nytt om fiskeregler • 7 november 2024
Östersjöns fiskemöjligheter för 2025
EU:s fiskeministrar har beslutat nästa års fiskemöjligheter för Östersjön. Arterna som omfattas är torsk, sill/strömming, skarpsill, lax och rödspätta.
Den 22 oktober beslutade EU:s fiskeministrar om kvoter för fisket i Östersjön under 2025. Fiskemöjligheterna höjs för sillbestånden i centrala och i norra Östersjön, medan fiskemöjligheterna för skarpsill, lax och torsk sänks betydligt. Kvoten för rödspätta och bifångstkvoten för västra sillen förblir oförändrade. Torskbestånden skyddas även genom oförändrade stängningar under lekperioden för torsk.
Fiskemöjligheterna för sill i centrala Östersjön och i Bottniska viken höjs med 108 respektive 21 procent efter att den vetenskapliga rådgivningen visat återväxt i lekbiomassa, förbättrad kondition hos fisken och ett ökat bidrag från yngre årsklasser. Men det finns fortsatt osäkerheter kring förekomsten av lokala genetiska delbestånd och en onaturligt låg andel storväxta individer i bestånden. Fiskemöjligheterna beslutades därför enligt den lägsta nivån i rådgivningen för båda bestånden. För skarpsill sänks fiskemöjligheterna med drygt 30 procent främst utifrån en oroande låg rekrytering de senaste tre åren.
Senaste årets månadslånga trålstopp för skydd av sill ersätts med ett generellt pelagiskt trålstopp för både sill och skarpsill under tre månader mellan maj och juli. Stoppet omfattar hela centrala Östersjön i områden utanför territorialvattnen 12 nautiska mil från kusten. Medlemsländerna ges även möjlighet att införa ytterligare en månads stopp i direkt anslutning till tremånadersperioden. Ett svenskt förslag till ytterligare en månads stopp för fiske efter pelagiska arter kommer att remitteras från Havs- och vattenmyndigheten i början av 2025.
Även fiskemöjligheterna för lax i Östersjön (utom Finska viken) begränsas ytterligare jämfört med 2024 och sänks med närmare 35 procent. Däremot bedömer den vetenskapliga rådgivningen att yrkesfiske åter kan bedrivas i Ålands hav och hela Bottniska viken (delområden 29N-31). För Sveriges del innebär det en nationell kvot motsvarande 9 743 individer. Fritidsfisket av lax regleras som tidigare genom en begränsning på en odlad fettfeneklippt lax per person och dag och därefter ska fisket avslutas.
Nytt för 2025 är även ett generellt förbud för fritidsfiske av torsk i delområde 22–32, men med ett undantag för ofrivilliga fångster vid fritidsfiske efter andra arter i delområde 27–32.
Fiskemöjligheter för Östersjön 2025
Beslutade fiskemöjligheter för Östersjön för 2025 (i procent, jämfört med
2024):
- Torsk, östra Östersjön: -28 % (bifångstkvot)
- Torsk, västra Östersjön: -22 % (bifångstkvot)
- Lax, centrala Östersjön: -36 % (bifångstkvot i södra Östersjön, 22-29S)
- Lax, Finska viken: 0 %
- Skarpsill: -31 %
- Sill, västra Östersjön: 0 %
- Sill, centrala Östersjön: +108 %
- Sill, Rigabukten: +10 %
- Sill, Bottniska viken: +21 %
- Rödspätta: 0 %
Läs mer
Östersjöns fiskemöjligheter för 2025 beslutade - Regeringen.se
Baltic Sea: Council agrees on catch limits for 2025 - Consilium (EU-rådets pressmeddelande, på engelska)
Fler nyheter
-
Nytt om fiskeregler • 2025-04-28
Från och med den 10 januari 2026 kommer Fångstintygsportalen att ersättas av ett EU-gemensamt system (Catch) för dokumentation i samband med import och export av fiskeriprodukter.
-
Nytt om fiskeregler • 2025-04-07
EU har beslutat att införa en förbudsperiod för fiske efter ål i havet från 15 september 2025 till 15 mars 2026. Under förbudsperioden är det förbjudet att sumpa ål. Dessutom är allt fritidsfiske av ål fortsatt förbjudet i EU:s vatten.
-
Nytt om fiskeregler • 2025-03-27
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutar om ett nationellt tidsbegränsat förbud mot svenskt trålfiske efter pelagiska arter i centrala Östersjön utanför territorialhavet under augusti månad 2025. Tillsammans med den trålförbudsperiod som ministerrådet tidigare fastställt i TAC- och kvotförordning (EU) 2024/2903 innebär HaV:s beslut att svenska fartyg inte får bedriva trålfiske efter pelagiska arter utanför territorialhavets gräns under perioden 1 maj – 31 augusti i ICES delområden 25–27, 28.2 och 29.