Nytt om fiskeregler 28 juni 2024

Hitta på sidan

Fiske efter atlantstör förbjuds

Även oavsiktliga bifångster ska släppas tillbaka.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att ge tillstånd till utsättning av atlantstör i Göta älv för att återintroducera den numera utdöda arten.

Havs- och vattenmyndigheten bedömer att återintroduktionen skulle försvåras av att det tillåts ett riktat fiske efter atlantstör och har därför att beslutat arten skyddas i såväl havet som i sötvattensområdena. Detta innebär att riktat fiske blir förbjudet och att eventuella bifångade fiskar genast ska återutsättas.

Föreskrift HVMFS 2024:9 Pdf, 147.9 kB.

Läs mer om atlantstören här.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2024-06-28
Sidansvarig: Webbredaktion