Nyhetsbrev om restaurering i vatten 18 september 2024

Hitta på sidan

Nyhetsbrev restaurering september 2024

I detta nyhetsbrev rapporterar vi om den nya restaureringslagen, Europas största vattenvårdsprojekt samt aktuella konferenser och rapporter.

Rönne å, fotograf Christina Lindhagen

Rönne å, fotograf Christina Lindhagen

Naturrestaureringslagen har trätt i kraft

Den 18 augusti trädde naturrestaureringslagen i kraft. EU-länderna måste återställa minst 30 procent av de livsmiljöer som är i dåligt skick senast 2030, 60 procent senast 2040 och 90 procent senast 2050. Sverige och övriga medlemsländer har nu två år på sig att ta fram nationella restaureringsplaner.

Naturrestaureringslagen och Östersjöns grunda områden

Vad naturrestaureringslagen kan betyda för Östersjöns värdefulla grunda områden diskuterades på Östersjödagen vid Stockholms universitets Östersjöcentrums frukostseminarium.

Seminariet kan du se här.

EU-kommissionen uppmärksammar svenskt Life-projekt

EU-kommissionen uppmärksammar det svenska vattenvårdsprojektet Life Connects som ett led i kommissionens kampanj #WaterWiseEU som syftar till att förändra hur vi ser på vatten i Europa. Kampanjen vill visa på många olika lösningar på de problem som uppstår för vattenmiljöer till följd av mänsklig påverkan och klimatförändring.

Europas största vattenvårdsprojekt drar igång

Nu har det stora restaureringsprojektet Improve Aquatic Life kickat igång med invigning den 11 september vid Görarpsdammen i Helsingborg som är en av platserna där restaureringsåtgärder ska genomföras. Under sju år ska aktörerna i projektet genomföra mer än 500 åtgärder i södra Sverige, allt från att ta bort vandringshinder, återskapa svämplan, anlägga våtmarker och återställa livsmiljöer för fiskar och andra vattenlevande djur i vattendrag och kustvatten.

Vattendagarna med klimatet i fokus

Den 15-17 oktober anordnas Vattendagarna i Norrköping. Fokus för dagarna är hur klimatet påverkar våra vattenmiljöer med översvämningar, torka och förändrade flöden, samt vilka åtgärder vi gör för att klara klimatförändringarnas påverkan på våra vattenekosystem.

Norskt restaureringsseminarium

Norsk Vannförening anordnar sitt årliga nationella seminarium om restaurering av vattendrag och våtmarker den 22-23 oktober i Sandnes, Stavanger. Möjlighet finns för digitalt deltagande.

Marin restaureringskonferens

Den 27-28 november anordnar Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen i Skåne en nationell konferens i Malmö om marin restaurering med fokus på biologisk återställning, ekologisk kompensation och fysisk restaurering i marin miljö.

Ny rapport om utrivning av dammar

Sweco har tagit fram en rapport med en sammanställning av den kunskap som finns om utrivning av dammar genom att beskriva grundförutsättningar för val av olika lösningar med fokus på tekniska aspekter och risker. I rapporten redovisas även erfarenheter från genomförda utrivningsprojekt.

Läs rapporten här.

EU-projekt söker inspel från restaureringsprojekt

Eco Advance är ett EU-projekt som vill lyfta fram vilka faktorer som gör ett restaureringsprojekt framgångsrikt. Projektet välkomnar aktörer runt om i Europa med erfarenhet av vattendragsrestaurering att dela med sig av sina lärdomar.

Fler nyheter

  1. Nyhetsbrev om restaurering i vatten 2025-04-17

    I detta nyhetsbrev informerar vi om möten om naturrestaureringsförordningen, lokala vattenvårdsprojekt, Havs- och vattenforum, ny projektwebbplats, försvinnande ålgräsängar samt inspiration från andra länder gällande restaurering av vattendrag och kust.

  2. Nyhetsbrev om restaurering i vatten 2024-06-19

    I det här nyhetsbrevet informerar vi om genombrott för restaureringsförordningen, ett av Europas största vattenvårdsprojekt och höstens spännande konferenser.

  3. Nyhetsbrev om restaurering i vatten 2024-02-27

    I detta nyhetsbrev informerar vi om bidrag för vattenvård, konferenser, utbildningar, nya filmer och nya spännande forskningsresultat.

  • Christina Lindhagen
  • Utredare
  • Tel: 010-6986287
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
  • Christina Lindhagen
  • Utredare
  • Tel: 010-6986287
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2024-09-18
Uppdaterad: 2024-09-19
Sidansvarig: Webbredaktion