Havsplaneringsnyheter • 30 oktober 2024
Forskning undersöker hur vintersjöfart påverkas av havsbaserad vindkraft
Hur kan vintersjöfart och isbildning komma att påverkas av en utbyggnad av havsbaserad vindkraft? Det är frågor som står i fokus för ny forskning som tagits fram under arbetet med att uppdatera havsplanerna.

I en ny rapport undersöks hur vintersjöfarten kan komma att påverkas av havsbaserad vindkraft. Foto: Ingvar Lagenfelt
På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har forskare vid Institutionen för mekanik och maritima vetenskaper på Chalmers Tekniska Högskola tagit fram ett nytt kunskapsunderlag som ska visa hur bland annat isbildning och sjöfart i Bottniska viken kan påverkas av en utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Under vintern är Bottniska viken mer eller mindre täckt av is och sjöfarten behöver därför assistans av isbrytare. Rapporten kommer att användas i arbetet med att ta fram förslag till ändrade havsplaner som ska skapa förutsättningar för ytterligare 90 TWh utöver de 30 TWh som finns i de beslutade havsplanerna.
– Det finns ingen samlad kunskap om det här, vilket speciellt har påpekats av Sjöfartsverket. Att beställa nya underlag inom områden där det saknas kunskap är en viktig del av arbetet med att ta fram förslag till havsplaner, säger Frida Åberg, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Varierande vinternavigering
Forskarna har bland annat tagit fram en metodik som visar hur fartygsrutterna påverkas av föreslagna så kallade energiområden i havsplanen för Bottniska viken. Resultaten visar bland annat att förslaget till havsplan till stor del tar hänsyn till fartygsrutterna under sommaren, då de är ganska förutsägbara. Rapporten visar dock att fartygsrutterna varierar under vintern, vilket beror på att isbrytarna bryter isen där den är som tunnast vilket i sin tur påverkar vilka fartygsleder som är tillgängliga.
– På så sätt skulle vindkraftsparkerna kunna innebära en begränsning av fartygsruttsplaneringen vintertid. Det skulle i sin tur kunna leda till en ökad restid, kostnad samt en ökad efterfrågan på isbrytare, säger Frida Åberg.
Ytterligare forskning krävs
Under forskningsprojektet gjordes även en sammanställning av kunskap om hur isbildning kan påverkas av vindkraftsparker till havs. En farhåga är till exempel att vindkraftsparkerna skulle kunna leda till att isen bryts upp och packar sig i nya former och att den därmed blir svårare att bryta. Tyvärr saknas ännu kunskap på området och forskarna föreslår vidare forskning både när det kommer till hur vintersjöfarten kan påverkas och isbildning vid vindkraftsparker.
– Den nya kunskapen tillför ett viktigt kunskapsunderlag till havsplaneringen och konsekvensbedömningen av havsplanerna, men vi ser att det finns behov av mer tillämpad forskning på området. I de här frågorna behövs också ett samarbete med Finland som vi delar Bottenviken med, säger Frida Åberg.
Ladda ner rapporten The impact of wind farms on winter navigation på Chalmers webbplats.
Om havsplaner
Havsplanen ger vägledning om de områden som omfattas av planen, och kan användas av myndigheter, regioner och kommuner vid planläggning och prövning av anspråk på användning i havet. Det är Havs- och vattenmyndigheten som tar fram förslag till havsplaner som regeringen beslutar. Det finns havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet.
Andra kunskapsunderlag som tagits fram under havsplaneringsprocessen
Rapporterna finns att ladda ner via externa aktörers webbplatser:
Hur påverkas svenskt yrkesfiske av havsbaserad vindkraft?
Hydrographic effects in Swedish waters of future offshore wind power scenarios
Planeringsunderlag för marina kulturmiljövärden i den nationella havsplaneringen
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-04-28
Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.
-
Aktuellt • 2025-04-23
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.
-
Aktuellt • 2025-04-14
Hur kan vi stärka förvaltningen av våra kust- och havsområden inom förvaltningens givna ramar? Svaret ges i en ny handbok från HaV.