Arkiv - nytt om fiskeregler 16 september 2020

Hitta på sidan

Ytterligare en trål tillåts i Skagerrak och Nordsjön

Nu är det tillåtet att använda ytterligare en typ av trål i Skagerrak och Nordsjön, utöver de som anges i EU-förordning. För att underlätta för dig som yrkesfiskare tillåter vi nu lyft med 120-mm fyrkantsmaska i bottentrål med minst 90-mm maskstorlek. Redskapet bedöms minska fångst av torsk betydligt.

Lyft med 120-mm fyrkantsmaska

Minst sex meter av lyftet, räknat från bottenstroppen, ska utgöras av fyrkantsmaska av typen knutlös Bacomamaska med minst 120 mm maskstorlek. Vid tillverkning beställs med fördel knutlös Bacomamaska på 127 mm, vilken vanligtvis tillverkas i gult material idag.

  • Redskapskod 356
Träl - Lyft med 120 mm fyrkantsmaska

Lyft med 120 mm fyrkantsmaska. Klicka på bilden för att se den i större format.

Trål - Engelsk version av bilden på lyft med 120 mm fyrkantsmaska.

Engelsk version av bilden på lyft med 120 mm fyrkantsmaska. Klicka på bilden för att se den i större format.


Nya redskapskoder

Vi har också lagt till nya redskapskoder för de redskap som beslutades i EU-förordning och är tillåtna att användas från och med den 15 augusti. Dessa nya koder ska alltså användas istället för 001 med kommentar, som gällt provisoriskt.

Du hittar de nya koderna i vår tidigare nyhet: Ändrade redskapsregler i Skagerrak och Nordsjön

Bakgrund

Från och med 15 augusti gäller ändrade redskapsregler för fiske med bottentrål och snurrevad i EU-vatten i Skagerrak och Nordsjön. De ändrade reglerna innebär att vissa selektiva redskap ska användas vid bottentrålning. Beslutet har fattats av EU:s ministerråd för att minska fångster och fiskeridödlighet av torsk. Det är en del av beslutet kring fiskekvoter i Västerhavet.

Läs mer

Ändrade redskapsregler i Skagerrak och Nordsjön

Remiss gällande ändrade regler om fiske med bottentrål med anledning av åtgärder för torsk i Skagerrak och Nordsjön i EU-förordning

Publicerad: 2020-09-16
Uppdaterad: 2021-05-04
Sidansvarig: Webbredaktion