Arkiv - Aktuellt • 7 oktober 2022
EU-kommissionens arbete med fiskerikontroll granskat
ECA, Europeiska revisionsrätten, har granskat EU-kommissionens arbete med fiskerikontroll. Sverige får plus för digitaliseringen av importkontroll, men ECA påpekar brister när det gäller kontroll och fysisk verifiering av fångstintyg vid import från tredje land.

Foto: Natalie Greppi
Sverige är ett av fyra länder som valts ut för att ingå i ECA:s granskning av EU-kommissionen. Till exempel har revisionen granskat EU:s åtgärder och utgifter för att förhindra att produkter från olagligt, orapporterat och oreglerat fiske hamnar på EU-medborgarnas tallrikar.
Ojämn tillämpning
En av slutsatserna som dras är att de kontrollsystem som införts för att bekämpa olagligt fiske delvis är ändamålsenliga. Även om de minskar risken för olagligt fiske gör medlemsstaternas ojämna tillämpning av kontroller och sanktioner att de blir mindre ändamålsenliga, skriver ECA i rapporten som publicerades i slutet av september.
Stärka kontrollsystemen
ECA lämnar flera rekommendationer till kommissionen. En är att EU bör övervaka att medlemsstaterna stärker interna kontrollsystem för att förhindra import av olagliga fiskeriprodukter. Kommissionen bör också vidta åtgärder när det gäller digitalisering och förbättrat samarbete mellan medlemsstaterna.
”Känner till utmaningarna”
Sveriges förmåga när det gäller digitalisering kring uppgiftslämnandet av fångstintyg nämns särskilt.
– Vi känner till våra utmaningar när det gäller kontroll och fysisk verifiering av fångstintyg vid import från tredje land. Vi har beskrivit dessa i vårt regeringsuppdrag om effektivare fiskerikontroll som vi lämnade till regeringen 2020. Där beskriver vi också behovet av ökat samarbete med andra berörda myndigheter för att utveckla kontrollen av det som importeras till Sverige från länder utanför EU, säger Niclas Törnell, chef för HaV:s avdelning för fiskerikontroll.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-03-18
”Med en genomtänkt design som fångar essensen av kustlivet, dras besökarna in i en värld av havsbris och stugmys”. Det är en del av motiveringen till att flera myndigheter, däribland HaV, fick pris för sin gemensamma monter vid årets sportfiskemässa.
-
Aktuellt • 2025-03-10
Nu är Sveriges andra riskklassificeringen av främmande arter klar. Det är SLU Artdatabanken som genomfört arbetet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten samt Naturvårdsverket.
-
Aktuellt • 2025-03-06
BSAP-fonden har nu öppnat en ny utlysning. Den ger finansieringsmöjligheter till projekt som tar itu med de viktigaste utmaningarna som Östersjön står inför. Ansök senast 18 april.