Arkiv - Aktuellt • 11 oktober 2021
Tre frågor till Josephine Rubia Johansson
Josephine är utredare vid HaV:s havsmiljöenhet. I torsdags (7/10) var hon ute vid vraket Skytteren, klassat som Sveriges miljöfarligaste, 10 km utanför Lysekil.

Josephine Rubia Johansson, utredare på HaV:s havsmiljöenhet och engagerad i arbetet med att tömma Skytteren på olja. Foto: Pernilla Johansson/HaV
Vad hände då?
– Vi ordnade en pressträff för att visa media hur vi, tillsammans med danska utföraren JD Contractor, jobbar med att tömma vraket på olja. Intresset från media var stort, vilket jag tycker är väldigt roligt. Det blev inslag i bland annat Västnytt, Dagens Nyheter och P4 Väst.
Hur långt har arbetet med att tömma vraket kommit?
– Ungefär halvvägs. Exakt hur mycket olja vraket innehåller är svårt att säga. De ursprungliga beräkningarna visade på så mycket som uppåt 400 000 liter. Så här i början på oktober har man fått upp cirka 60 000 liter.
Har det varit några svårigheter?
– Ett problem är att man plötsligt stötte på väldigt trögflytande olja. Den kan då inte pumpas upp utan vidare utan man måste värma oljan med ånga så att den blir lättflytande. Starka strömmar och tidvis dåligt väder har medfört att man har fått avbryta tömningsarbetet ibland, men i stort sett har det gått bra.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-05-08
Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.
-
Aktuellt • 2025-05-05
26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.
-
Aktuellt • 2025-04-28
Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.