Arkiv - Aktuellt 23 april 2021

Fler Gullspångslaxar behövs

Laxarna måste bli betydligt fler om vi ska kunna rädda den hotade Gullspångslaxen. Det kräver i sin tur en omfattande restaurering av Gullspångsälvens nedre delar. Det konstateras i slutrapporten från projektet GRAP (GullspångRiverActionPlan).

I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen, en art som bara leker naturligt på ett ställe i världen. Länsstyrelsen i Västra Götaland har under tre år drivit samarbetsprojektet GRAP tillsammans med Länsstyrelsen i Örebro, Gullspångs kommun, Gullspångsälvens vattenvårdsförbund, Fortum och Havs- och vattenmyndigheten.

– Projektet har gett ny och viktig kunskap om värdet av att bevara Gullspångslaxen och vad som behöver göras. Denna kunskap blir till stor nytta när vattenkraften i älven ska miljöanpassas, säger Håkan Carlstrand, utredare vid HaV.

I rapporten konstateras att antalet leklaxar måste öka från dagens nivå på några tiotal till flera hundra. Det kräver i sin tur en omfattande restaurering av Gullspångsälven. Mest nytta för pengarna verkar åtgärder i nedre delen av älven ha.

Exakt vilka åtgärder som ska prioriteras och genomföras är inte klart, men nya miljövillkor för Gullspångs kraftverk år 2023 kan bli en viktig pusselbit i arbetet.

Slutrapporten innehåller både historia, nulägesbeskrivning, resultat från nya undersökningar och utredningar om olika åtgärder.

Se också: https://www.gullspangslaxen.se/

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-12-13

    Tio forskningsprojekt får dela på cirka 40 miljoner kronor för att öka kunskapen inom området ekosystembaserad akvatisk förvaltning.

  2. Aktuellt 2024-12-12

    Mer fiske av gråsej och marulk. Mindre av torsk och kummel, och oförändrad nivå för havskräfta. Nu har EU:s fiskeministrar kommit överens om kvoterna för Västerhavet under 2025.

  3. Aktuellt 2024-12-04

    Sveriges dricksvatten har god kvalitet. Men för att ytterligare säkra tillgång och leverans av rent vatten behövs resurser och uppdrag avseende analyser, samlad dricksvattendata och förmåga att hantera miljögifter. Det skriver 15 myndigheter, däribland Havs- och vattenmyndigheten, och organisationer i en rapport till regeringen.

Publicerad: 2021-04-23
Sidansvarig: Webbredaktion