Aktuellt • 25 juni 2025
Vandrarmussla kan spridas via blöta badkläder
Du har väl inte missat att både vi och Länsstyrelsen uppmuntrat till TÖM-TVÄTTA-TORKA nu i sommar för att hindra spridning av invasiva främmande arter? En art som vi är särskilt angelägna om är vandrarmusslan, vars larver gärna åker snålskjuts med dina blöta badkläder eller annat du haft i vattnet.

Vandrarmusslan är liten men de kan snabbt bli många. Foto: Erik Årnfelt.

Vandrarmusslans utbredning. Två stora hopp till Skåne och Östersund. I Saxtorpssjöarna i Skåne lyckades man utrota vandrarmusslan med hjälp av kemikalier vilket man inte skulle ta till om det hade varit naturliga sjöar.
Vandrarmusslan (Dreissena polymorpha) kallas även för zebramussla och kommer ursprungligen från områden runt Svarta havet och Kaspiska havet. Därifrån har den spridits med människor till Sverige och första fyndet av vandrarmussla är från Mälaren 1926. Nu finns den i Mälaren, Hjälmaren, Glan och Roxen samt i en del mindre sjöar i Uppland och Sörmland.
– Under de senaste åren har vandrarmusslan gjort två längre hopp i sin spridning då man har hittat den i Saxtorpssjöarna nere i Skåne (numera utrotad) och i Storsjön i Östersund. Den här typen av spridning beror på oss människor och det vill vi till varje pris undvika, säger Lina Tomasson, nationell samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten.
Vad gör den för skada?
Vandrarmusslan har en förmåga att snabbt bilda massförekomster vilket gör att inhemska arter kan påverkas negativt eller slås ut eftersom det dels blir ont om plats och dels ökad konkurrens om föda. Den kan också sätta igen rör och är heller inte roligt att trampa på när man ska bada. Vandrarmusslan räknas till en av världens 100 värsta invasiva arter, enligt Global Invasive Species Database.
TÖM-TVÄTTA-TORKA för att hindra spridning
Vandrarmusslans larver simmar fritt i vattnet och är mikroskopiskt små. Detta gör att de lätt kan följa med oss människor när vi flyttar på oss utan att vi märker det.
Du kan hjälpa till att hindra vandrarmusslans vidare spridning.
Det gör du enkelt genom att komma ihåg TÖM-TVÄTTA-TORKA.
- TÖM allt – från din båt till din hink. Och kolla överallt där vattnet kan gömma sig!
- TVÄTTA av din båt, hjulen på trailern, stövlar och all utrustning. Få inte med dig växtdelar, vatten eller gyttja.
- TORKA skrov, håvar, badkläder, flytvästar och fiskeutrustning. Vandrarmusslans larver behöver fukt för att överleva.

–När vandrarmusslan väl etablerat sig i ett vatten är den oftast helt omöjligt att utrota. Därför är det viktigt att vi alla ser till att vi inte sprider den ytterligare, säger Lina Tomasson.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-07-01
Under 2025 kan kommuner och ideella föreningar söka stöd hos Havs- och vattenmyndigheten för att skrota övergivna fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare.
-
Aktuellt • 2025-06-30
OSPAR (den regionala konventionen om att skydda miljön i Nordostatlanten) har tagit två viktiga beslut för en bättre havsmiljö: förbud mot utsläpp från rökgasrening på fartyg (skrubbers) och förbud mot oskyddad frigolit i bojar och pontoner.
-
Aktuellt • 2025-06-27
Den 27 juni presenterade Internationella havsforskningsrådet, Ices, sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet.