Aktuellt • 10 mars 2025
Akvariefisk och vattenslingor i ny riskklassning av främmande arter

Kamslinga är en av slingorna som gått från låg till hög risk. Foto: Leslie J. Mehrhoff CC BY 3.0
Nu är Sveriges andra riskklassificeringen av främmande arter klar. Det är SLU Artdatabanken som genomfört arbetet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten samt Naturvårdsverket.
Totalt är drygt 5 500 arter klassificerade, varav knappt 2 000 av dessa gick vidare till en fördjupad påsyn och drygt 1 500 har fått en riskkategori. Vissa arter är helt nya och andra har fått en uppdaterad klassning.
Slingor från låg till hög risk
Både kamsling (Myriophyllum heterophyllum) och storslinga (Myriophyllum aquaticum) har stigit i riskklass från låg risk (LO) till hög risk (HI).
- Vid den första klassningen 2018 visste vi inte att arterna fanns i Sverige. De kommer från varmare breddgrader så vi trodde att de skulle få det svårt att överleva i det svenska klimatet, säger Lina Tomasson, nationell samordnare för invasiva främmande arter vid Havs- och vattenmyndigheten.
2023 upptäckte man kamslinga i Kalmar län och 2024 även storslinga i Örebro län. Arterna bedöms ha en hög risk att bli invasiva och ha en ekologisk effekt om de bildar täta bestånd. Båda arternas påverkan på svensk natur kommer öka i och med klimatförändringarna.
Populär fisk klassad som hög risk
En art som tidigare inte riskklassificerats är guldfisk (Carassius auratus). Den klassas nu som hög risk (HI), mest på grund av risken för att den kan konkurrera om både mat och plats med inhemska fiskar. Under senare år har det kommit in fler och fler rapporter om att den finns i svensk natur.
- Mörkertalet är antagligen fortfarande stort, inte minst för att de oftast förlorar sin iögonfallande färg när de lever i naturliga miljöer, säger Lina Tomasson.

Den tidigare oklassade guldfisken är nu klassad som hög risk. Foto: Mammuthuss CC BY 4.0.
Om riskklassificeringen
Arbetet med riskklassificeringen bygger på en bedömning av arternas invasionspotential och deras ekologiska effekt. De bedömda arterna placeras i en av fem riskkategorier: från "Ingen känd risk" till "Mycket hög risk". Resultatet av riskklassificeringen ger myndigheter och förvaltare underlag för att prioritera insatser och resurser för tidig upptäckt, samt vid behov vidta åtgärder för att förhindra spridning och etablering av arter som kan ha stor negativ påverkan. Genom tidig upptäckt kan både ekologiska skador och ekonomiska kostnader minska.
Första riskklassificeringen genomfördes 2017-2018.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-03-06
BSAP-fonden har nu öppnat en ny utlysning. Den ger finansieringsmöjligheter till projekt som tar itu med de viktigaste utmaningarna som Östersjön står inför. Ansök senast 18 april.
-
Aktuellt • 2025-03-05
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från och med den 15 mars 2025 inte är tillåtet att fiska sjurygg i svenska havsområden. Beslutet innebär också att oavsiktliga bifångster omedelbart ska återutsättas och gäller tillsvidare.
-
Aktuellt • 2025-02-27
Från den 15 mars 2025 är det inte tillåtet att fiska harr i Vättern. Det har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutat efter en remissrunda.