Aktuellt 14 februari 2025

Satsning på forskning om framtidens miljöövervakning

Åtta projekt har beviljats totalt 37 miljoner kronor via Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag inom forskningssatsningen Framtidens miljöövervakning. Forskningen ska bidra till utveckling och effektivisering av miljöövervakningen i Sverige.

Trål på väg upp

Ett projekt ska använda maskininlärningsmodeller för att effektivisera kameraövervakning av bifångster i fisket. Foto: Natalie Greppi.

I satsningen Framtidens miljöövervakning ska det bedrivas forskning för utveckling och effektivisering av miljöövervakningen i Sverige. Utveckling av metod och analys behövs för att bedöma och modellera miljötillstånd, dynamik och trender.

– Resultaten ska bidra till att miljöövervakningen utvecklas. De ska ge Naturvårdsverket och HaV moderna verktyg för att kunna följa upp svenska miljökvalitetsmål samt internationella direktiv och förordningar, säger Ulrika Stensdotter Blomberg, utredare på HaV.

Fiskerelaterade projekt

Två av projekten är relaterade till fiske och ska följas på nära håll av medarbetare på HaV. Ulrika Stensdotter Blomberg förklarar att miljöövervakningens långa tidsserier är viktiga att bevara för att till exempel följa klimatförändringar, men de behöver kompletteras med nya effektiva sätt att göra undersökningar och nya upplägg av övervakning.

– På så vi kan vi bättre förstå hur ekosystem och arter reagerar på mänsklig påverkan och kan sätta in rätt åtgärder på rätt plats, säger hon.

Åtta projekt har beviljats medel

  • Projektet GENBEM vid Stockholms universitet ska utforska genomiska indikatorer i övervakningen av biologiska effekter av föroreningar
  • Ett projekt vid Göteborgs universitet ska utveckla nya sätt att integrerat analysera kemiska och biologiska miljöövervakningsdata och bestämma kriterier som är nödvändiga för bedömning av biologiska effekter.
  • Projektet HÄMImpact vid Karolinska institutet har fokus på den hälsorelaterade miljöövervakningen av giftiga kemikalier
  • I projektet BAYeFISH vid Sveriges lantbruksuniversitet ska effektiviteten i elfiskeundersökningar optimeras
  • I projektet ELEVATE vid Sveriges lantbruksuniversitet ska forskarna undersöka hur drönarbilder kan förbättra effektiviteten i det svenska övervakningsprogrammet för alpina växter
  • Ett projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet ska använda maskininlärningsmodeller för att effektivisera kameraövervakning av bifångster i fisket
  • Ett projekt vid IVL har fokus på cellbaserade effekttester i miljöövervakningen och den svenska vattenförvaltningen
  • Ett projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet har fokus på markkol och modeller för provtagning och analyser inom markinventeringen.

Läs mer om de beviljade projekten

Miljöforskningsanslaget används för att finansiera forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens arbete.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-05-05

    26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.

  2. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

  3. Aktuellt 2025-04-23

    Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.

  • Ulrika Stensdotter Blomberg
  • Utredare
  • Miljöuppföljningsenheten
  • Tel: 010-6986011
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2025-02-14
Sidansvarig: Webbredaktion