Aktuellt • 24 januari 2025
Ny rapport ger ökad kunskap om sälar
Var finns de tre olika sälarterna i våra vatten? Har populationerna ökat eller minskat? Vilka ekonomiska konsekvenser har sälskador på fisket? Vilken roll har sälar i ekosystemet? I en färsk rapport presenterar Havs- och vattenmyndigheten på uppdrag av regeringen nytt kunskapsunderlag som ger svar på dessa frågor.

Vikare. Foto: Jörgen Wiklund
– De olika sälarterna gråsäl, knubbsäl och vikare och de olika populationerna inom arterna har olika förutsättningar, utbredning och därmed olika roller i ekosystemen, säger Susanne Viker, utredare på enheten för biologisk mångfald.
Sälpopulationer både ökar och minskar
Vikare
Sveriges minsta sälart vikaren finns i norra Östersjön och Bottenviken. Den är beroende av is för att kunna föröka sig. Utbredningen av is är därför en utmaning både för vikaren och för möjligheten att övervaka arten. Det gör att trenden är oklar. Populationen har inte minskat avsevärt de senaste åren.
Gråsäl
Gråsälspopulationen i hela Östersjön fortsätter att öka, men i kärnområdet i Sverige (Stockholm, Södermanland, Östergötlands län) har gråsälen minskat sedan 2019. Totalpopulationen i hela Östersjön och speciellt i sydvästra Finlands skärgård har fortsatt att öka.
Knubbsäl
Knubbsälen är mer stationär och trogen sin hemort (Skagerrak, Kattegatt, sydvästra Östersjön och Kalmarsund). I Skagerrak och Kattegatt har antalet räknade sälar minskat de senaste fem åren. Inventeringar i Kosters nationalpark visar att antalet kutar som föds i området har minskat sedan 2014. I de minsta populationerna i sydöstra Östersjön och Kalmarsund har knubbsälarna ökat.
Förbättrad rapportering
Skador på fiskeredskap och fångster orsakade av säl baseras på rapporter i loggböcker och kustfiskejournaler. Rapporteringen har förändrats och förbättrats, bland annat genom införande av elektroniska kustfiskejournaler. Därför är de senaste uppgifterna inte helt jämförbara med tidigare information.
Ersättning till yrkesfisket för skada på fångst och fiskeredskap har från 2014 till 2024 minskat med cirka 3,6 miljoner kronor. Antalet yrkesfiskare i det skadedrabbade fisket har också fortsatt att minska i antal medan andelen som rapporterat skador har ökat.
Minskad ekonomisk skada
Den totala ekonomiska skadan, beräknat på det så kallade infiskningsvärdet, har sjunkit i värde.
– Det kan förklaras dels med att vi efter 2018 har tillgång till mer tillförlitliga data, dels med att tillgången på fisk generellt minskat under perioden, säger Pia Ovik, utredare på fiskeriuppföljningsenheten.
Sälarnas roll i ekosystemet
Som toppredatorer (äter andra djur) uppfyller sälar viktiga ekologiska funktioner genom att de reglerar bytesdjuren. Populationerna av de olika sälarterna skiljer sig såväl i geografisk utbredning och populationsutveckling som i ekologi. Samtidigt skiljer sig sammansättningen av arter och storlekar av fisk stort mellan olika områden. Därför varierar sälarnas ekologiska roller i de ekosystem som de förekommer i och skiljer sig åt mellan sälpopulationer och mellan geografiska områden och tidsperioder.
Kan påverka fiskpopulationer
Sälar är opportunister och deras jakt på föda kan påverka fiskpopulationer i kustnära områden som har ett begränsat utbredningsområde och ofta samlas på liten yta under någon del av sin livscykel, både i Västerhavet och Östersjön.
– Påverkan på pelagiska eller demersala fiskpopulationer i utsjön är däremot liten i jämförelse med påverkan från mänskliga aktiviteter som fiske, säger Susanne Viker.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-04-28
Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.
-
Aktuellt • 2025-04-23
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.
-
Aktuellt • 2025-04-14
Hur kan vi stärka förvaltningen av våra kust- och havsområden inom förvaltningens givna ramar? Svaret ges i en ny handbok från HaV.