Aktuellt 11 oktober 2024

HaV stämmer av försök att flytta ut trålgränsen med EU

HaV har fått i uppdrag av regeringen att genomföra ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt. Det ska motsvara en utflyttning av trålgränsen för fartyg som fiskar efter pelagiska arter i Östersjön. Ett av försöksområdena ska nu stämmas av med EU-kommissionen.

Trål på väg upp

Förslaget innebär i korthet att möjligheten att bedriva trålfiske efter pelagiska arter under projektperioden begränsas inom försöksområdet. Foto: Jan-Erik Johansson

Den inledande samrådsfasen startade i februari i år. Den har nu lett fram till att ett av projektets försöksområden ska stämmas av med EU-kommissionen och den rådgivande nämnden för Östersjön, Baltic Sea Advisory Council, BSAC.

– Enligt kraven i EU:s gemensamma fiskeripolitik ska båda instanserna konsulteras för att lämna synpunkter. Det ska göras senast 29 november, säger Fredrik Palm, en av projektledarna på HaV.

Samrådet gäller genomförandeplanen för det vetenskapliga försöket, dess uppföljningsprogram, samt förslaget att begränsa trålfisket inom ett försöksområde i centrala Östersjön. Det vetenskapliga försöket ska pågå till slutet av april 2027.

Samråd med Finland och Danmark

HaV:s förslag har under 2024 diskuterats med medlemsländerna Finland och Danmark. Samråden med de länderna är det första steget mot en slutlig utformning av försöket.

– Båda länderna har nämligen fiskefartyg som omfattas av de begränsningar som föreslås inom försöksområdet, säger Fredrik Palm.

Länderna har nu godkänt att HaV skickar förslaget till EU-kommissionen och den rådgivande nämnden för Östersjön.

Trålfisket begränsas inom försöksområdet

Förslaget innebär i korthet att möjligheten att bedriva trålfiske efter pelagiska arter under projektperioden begränsas inom försöksområdet. Det omfattar svensk kust ut till territorialvattengränsen vid tolv nautiska mil, i en del av centrala Östersjön från norra Öland förbi Stockholms skärgård.

– Vi bedömer att området har de egenskaper som kan visa effekter som förväntas av de föreslagna fiskeregleringarna under projektperioden, säger Fredrik Palm.

Sillar och en fiskebåt.

Det vetenskapliga projektet har en bred ansats och ska utvärdera fiskeregleringarnas effekter på sill- och strömmingsbeståndens biomassa och bestånds- och storleksstruktur. Illustration: Where is my pony.

Bred ansats

Det vetenskapliga projektet har en bred ansats och ska utvärdera fiskeregleringarnas effekter på sill- och strömmingsbeståndens biomassa och bestånds- och storleksstruktur. Även ekosystemeffekter och betydelse av naturlig predation ska bedömas.

Eftersom internationella havsforskningsrådets (ICES) rådgivning för sill- och strömmingsbeståndet i Bottniska viken inte presenterades förrän i mitten av september fortsätter samtalen med Finland i oktober.

– Vårt mål är att snarast möjligt kunna konsultera EU-kommissionen och BSAC på samma sätt om ett försöksområde med begränsat trålfiske beläget i Bottenhavet, säger Fredrik Palm.

Politiska ställningstaganden krävs

Förutom synpunkter från de konsulterade instanserna behöver även Danmark och Finland ta fram nationella politiska ställningstaganden för projektets genomförande.

– Men det är nationella politiska processer som länderna förväntas driva parallellt med den övergripande samrådsprocessen, förklarar Fredrik Palm.

Förslaget om genomförandeplan, försöksområde och uppföljningsprogram kan du läsa här: Draft proposal for consultation Pdf, 3.8 MB.

Läs mer om regeringsuppdraget att på prov genomföra fiskeriförvaltningsåtgärder som motsvarar en utflyttning av trålgränsen.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

  2. Aktuellt 2025-04-23

    Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.

  3. Aktuellt 2025-04-14

    Hur kan vi stärka förvaltningen av våra kust- och havsområden inom förvaltningens givna ramar? Svaret ges i en ny handbok från HaV.

  • Fredrik Palm
  • Utredare
  • Fiskeregleringsenheten
  • Tel: 010-6986077
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2024-10-11
Sidansvarig: Webbredaktion